Trump Elon Musknak adná a kormányzati hatékonyság javítását

Donald Trump republikánus elnökjelölt bejelentette, hogy amennyiben megnyeri a november 5-i elnökválasztást, létrehoz egy kormányzati hatékonysági bizottságot, melynek élére Elon Muskot, a Tesla és a SpaceX vezérét kérné fel.

Trump csütörtöki beszédében vázolta elképzeléseit, miszerint a bizottság feladata az lenne, hogy az egész szövetségi kormányzat pénzügyi és teljesítményellenőrzését végezze el. A volt elnök azt ígérte, hogy a bizottság a megalakulásától számított hat hónapon belül tervet dolgoz ki a "csalások és a helytelen kifizetések" felszámolására.

Elon Musk, aki korábban demokrata szavazó volt, nemrég nyilvánosan is támogatásáról biztosította Trumpot, és egy interjúban is részt vett vele. Musk egy augusztus 19-i podcastban beszámolt arról, hogy beszélgetéseket folytatott a volt elnökkel a bizottságról, és kifejezte érdeklődését a bizottságban való részvétel iránt. A milliárdos azt írta, hogy "Alig várom, hogy Amerikát szolgáljam, ha a lehetőség adódik. Nincs szükség se fizetésre, se címre, se elismerésre".

Trump a New York-i Gazdasági Klubban tartott beszédében gazdasági elképzeléseiről is beszélt. Ígéretei között szerepelt a társasági adó csökkentése a belföldön termelő vállalatok számára, valamint "alacsony adózási zónák" létrehozása, hogy ösztönözze az építőipari cégeket új lakóépületek építésére. Emellett szóba került egy szuverén vagyonalap létrehozásának ötlete is.

A hatékonysági bizottság ötlete nem új keletű a politikában; Ronald Reagan republikánus elnök is létrehozott egy hasonló testületet Grace-bizottság néven az 1981-1989-es hivatali ideje alatt. Trump és Musk közötti kapcsolat egyre szorosabbra fűződik, ami a novemberi választások előtt jelentős támogatást jelenthet a republikánus elnökjelölt számára.

Néhány hete maga Musk tett javaslatot a bizottság létrehozására, amikor az X-en élőben beszélgetett Trumppal. Szerinte egy ilyen bizottságnak biztosítania kellene, hogy „jó célokra" költsék el az adófizetők pénzét, és felajánlotta segítségét a projekt megvalósításához. Elon Musk jó ideje Trumpot támogatja az elnökválasztási kampányban, és rendszeresen kampányol Kamala Harris demokrata jelölt ellen. Trump megerősítette, hogy Musk vállalná az amerikai kormányzat pénzügyeit és hatékonyságát vizsgáló bizottság vezetését, ha van rá ideje.