Az amerikai államkötvények hozamainak csökkenése és a Fed kamatdöntésének várakozása

Az amerikai államkötvények hozamai pénteken negyedik napja csökkentek, elérve az elmúlt egy hónap mélypontját, miközben a befektetők a hamarosan megjelenő havi foglalkoztatási jelentést várják, amely kulcsfontosságú lehet a Federal Reserve kamatdöntése szempontjából.

A 10 éves kötvény hozama 3,708%-ra esett pénteken, ami augusztus eleje óta a legalacsonyabb szint, míg a kétéves kötvény hozama 3,7268%-ra csökkent, megközelítve a 2023 májusa óta nem látott mélypontot. A Reuters által megkérdezett szakértők 160 000 új munkahely létrejöttét várják augusztusban a nem mezőgazdasági szektorban. A júliusi, a vártnál gyengébb foglalkoztatási adatok jelentős piaci volatilitást okoztak, ami a részvénypiacokat és a dollárt is érintette. A csütörtöki magánszektorbeli foglalkoztatási adatok szintén a munkaerőpiac gyengülésére utaltak, tovább növelve a pénteki jelentés iránti várakozásokat. A határidős piacok jelenleg 100 bázispontos kamatcsökkentést áraznak be az év végéig, nagy esélyt adva egy fél százalékpontos csökkentésnek a Fed novemberi ülésén. Chris Weston, a Pepperstone stratégája szerint a befektetők különösen figyelni fogják a Fed tisztviselőinek pénteki nyilatkozatait.

A monetáris politika irányával kapcsolatban élénk vita bontakozott ki a közgazdászok körében. Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász szerint a Fednek jelentős kamatcsökkentést kellene végrehajtania a következő ülésén. Stiglitz úgy véli, a Fed "túl messzire és túl gyorsan" ment a monetáris szigorítással, ami szerinte súlyosbítja az inflációs problémát. A közgazdász szerint a kamatlábak emelése nem oldja meg a lakáshiány problémáját, ami növeli az inflációt, hanem éppen ellenkezőleg, a rossz irányba viszi a dolgokat. A Nobel-díjas szakember szerint a Fed döntéshozóinak 50 bázispontos kamatcsökkentést kellene végrehajtaniuk a szeptemberi ülésen, ami segítene mind az infláció, mind a munkahelyek kérdésében. A piaci várakozások jelenleg megosztottak, a kereskedők 59%-os esélyt látnak egy 25 bázispontos, 41%-os valószínűséget pedig egy 50 bázispontos kamatcsökkentésre szeptemberben. George Lagarias, a Forvis Mazars vezető közgazdásza szerint egy 50 bázispontos csökkentés "rossz üzenetet küldhet a piacoknak és a gazdaságnak", és akár önbeteljesítő jóslatként is működhet.

A befektetők most feszülten várják a pénteken megjelenő augusztusi foglalkoztatási adatokat, amelyek további támpontot adhatnak a Fed várható lépéseivel kapcsolatban. Az amerikai gazdaság augusztusban 142 ezerrel bővült, ami elmarad a júliusi 89 ezerrel szemben, és a Dow Jones 161 ezres konszenzusos előrejelzésétől. A munkanélküliségi ráta a várakozásoknak megfelelően 4,2 százalékra csökkent, a munkaerő 120 ezer fővel bővült a hónapban, ami 0,1 százalékponttal lejjebb nyomta a munkanélküliek számát, bár a munkaerő-piaci részvételi arány 62,7 százalékon maradt. A munkanélkülieket és a gazdasági okokból részmunkaidőben foglalkoztatottakat is magában foglaló alternatív mérőszám pedig 7,9 százalékra emelkedett, ami 2021 októbere óta a legmagasabb érték. Ezek az adatok segíthetnek a piaci szereplőknek eldönteni, hogy a Fed a jövő héten esedékes újabb kamatdöntésnél 25 vagy 50 bázispontot enyhít. Korábban, a wyomingi Jackson Hole-ban tartott Jerome Powell Fed-elnök úgy fogalmazott, hogy „eljött az idő” a politika kiigazítására, bár nem részletezte, hogy ez mit jelent.

A vártnál valamivel kevesebb munkahelyet teremtett az amerikai gazdaság a múlt hónapban, emiatt nőtt az esélye az 50 bázispontos kamatcsökkentésnek. Az átlagos órabér az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal, éves összevetésben pedig 3,8 százalékkal nőtt, ami felülmúlta a várakozásokat. Ágazati bontásban élen járt az építőipar, 34 ezer új munkahely létrehozásával, de jelentős bővülést regisztrált az egészségügy 31 ezer fővel. A nagy vesztes a feldolgozóipar, ahol 24 ezerrel kevesebben dolgoznak. A Fednek most a kockázatokat kell mérlegelni és dönteni a 25 vagy az 50 bázispont között. Egy nagyobb kamatvágás felélesztheti az inflációt, a kisebb monetáris lazítás viszont még életben tarthatja a recessziós félelmeket.

A piaci reakciók egyelőre nem jelentősek:

  • az euró-forint 394,8-ról visszakorrigált 394,1-ig
  • a dollár előbb gyengült, majd visszakorrigált az euró-dollár keresztárfolyam a péntek délelőtti 1,11-re
  • a magyar tőzsdeindex minimális emelkedést mutatott az amerikai adat publikálása után