Magyar Péter és családtagjai kórházi ellátásai a Magyar Nemzet cikkeiben

A Magyar Nemzet részletesen beszámolt arról, hogy Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke és családtagjai hányszor vették igénybe a Honvédkórház speciális részlegét, amelyet a politikus csak "VIP-részlegként" emlegetett.

A lap szerint Magyar Péter nyolcszor járt a részlegen covid-tesztek elvégzésére, és további kilenc alkalommal vette igénybe a részleg szolgáltatásait, egyszer hosszabb időre is, amikor 2021-ben kilenc napig tartózkodott a kórházban. Magyar egy Facebook-kommentben azt állította, hogy volt felesége, Varga Judit miniszteri rangja miatt kapott ellátást a részlegen, ahol kétszer kapott koronavírus elleni oltást, egyszer gyógyszert írtak fel neki, és néhányszor tesztelték.

A Magyar Nemzet információi szerint Magyar családtagjai is használták a részleget: édesanyja 15, nagyszülei pedig 55 alkalommal kaptak ellátást a kórházban, és csak külön parancsnoki engedéllyel juthattak hozzá a szolgáltatáshoz, amit Magyar közbenjárására kaptak meg. A cikk említést tesz arról is, hogy a politikus egy közeli ismerősének is próbált kiemelt ellátást intézni.

Takács Péter egészségügyi államtitkár korábban kifejtette, hogy a Honvédkórház speciális részlegén olyan betegeket kezelnek, akiknek biztonsági okok miatt fokozott védelem jár, mint például megsebesült NATO-katonák, szolgálat alatt megsérült rendőrök vagy nemzetbiztonsági szempontból védett állami vezetők.

A Magyar Nemzet cikkei szerint a Fidesz holdudvarába tartozó lap azt is megírta, hogy egy miniszter házastársa gond nélkül elintézhette, hogy nemcsak saját maga, hanem szülei és nagyszülei is ellátást kaphassanak a kórházi részlegen. Bayer Zsolt a Magyar Nemzet véleményrovatában azt állította, hogy Magyar volt feleségére hivatkozva juttatta be szüleit és nagyszüleit a részlegre, és állításait sms-ekre alapozta.

A Magyar Nemzet cikkei kapcsán a Belügyminisztériumnak kérdéseket küldtek, hogy megtudják, nem minősülnek-e személyes adatnak a nyilvánosságra hozott információk, helytállóak-e Bayer állításai, kinek a telefonjára érkeztek az sms-ek, és jogszerűen fért-e hozzá a publicista az üzenetekhez. Emellett Magyart is keresték, hogy igazak-e a Bayer által megírt információk, de választ egyik féltől sem kaptak.

A Magyar Nemzet válaszul Magyar Péternek az egészségügy állapotára a figyelmet felhívó akcióira azzal vágott vissza, hogy ő is kapott ellátást a Honvédkórház VIP-részlegén. A lap konkrét egészségügyi adatokat hozott nyilvánosságra Magyarról és családtagjairól, amelyek kiemelt törvényi védelmet élveznek, és ez jogsértő lehet.

A kormányrendelet szerint az állami vezetőnek számító miniszterek és családtagjaik két helyszínen vehetik igénybe a nekik járó "kiemelt egészségügyi ellátást": az Észak-pesti Centrumkórház – Honvédkórházban, illetve az Észak-budai Szent János Centrumkórházban. A miniszternél magasabb szintű kormányzati szereplőknek és a közjogi méltóságoknak, illetve a miniszteri szint alatt az államtitkároknak és a politikai igazgatónak is járó kiemelt egészségügyi ellátást az Orbán-kabinet 2011-ben visszaállította, és 2018-ban a Fidesz–KDNP nem volt hajlandó lemondani az állami vezetők VIP kórházi ellátásáról.

Magyar Péter a Magyar Nemzet által közölt adatokra reagálva bűncselekményt emlegetett, és cáfolta, hogy ő vagy családtagjai a Honvédkórház VIP részlegén feküdtek volna. A politikus szerint soha nem feküdt a Honvédkórházban, és 10 napig egyetlen hazai kórházban sem tartózkodott. Magyar Péter azt is állította, hogy a rokonai sem kaptak ellátást a golyóálló üveggel és lehallgatás védelemmel felszerelt VIP részlegen. A politikus hozzátette, hogy a volt feleségével közösen teszteltek ott, amikor külföldi utakra kellett őt kísérnie. Magyar Péter jelezte, hogy feljelentést tesz a Magyar Nemzet ellen különleges adatra elkövetett személyes adattal való visszaélés miatt.

Magyar Péter a Magyar Nemzet cikkére reagálva Facebook-oldalán kifejtette, hogy a lap bűncselekményt követett el az adatainak nyilvánosságra hozatalával, és azokat a cikket tartalmazó adatokat nem pontosaknak nevezte. A politikus hangsúlyozta, hogy soha nem feküdt a Honvédkórházban, és 10 napig egyetlen kórházban sem tartózkodott, továbbá rokonai sem kaptak ellátást a VIP részlegen. Magyar Péter azt is hozzátette, hogy a cikkben említett ellátások nem a VIP kórtermekben történtek, és kijelentette, hogy a Magyar Nemzetet és minden más médiumot feljelent különleges adatra elkövetett személyes adattal való visszaélés miatt.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ válaszában kijelentette, hogy Magyar Péter közszereplővé vált, így viselnie kell a nyilvánosságot akkor is, ha az neki kellemetlen. Ezzel a kormányzat rendben lévőnek tartja, hogy a (volt) kormánytagok és hozzátartozóik egészségügyi ellátásának részletei megjelenjenek a sajtóban, bár arról nem közöltek részleteket, hogy a miniszterelnök és a gyermekei, szülei vagy éppen más kormánytagok hányszor vettek igénybe VIP-ellátást, és tervezik-e az ezzel kapcsolatos információkat is megosztani a sajtóval. Az államtitkárságtól érkezett válaszban hangsúlyozták, hogy Magyar Péter közszereplőként tűrnie kell a nyilvánosságot, még akkor is, ha az neki kellemetlen, de arra, hogy a közszereplőség hogyan és mennyire befolyásolja, hogy érzékeny személyes adatnak számít-e az ilyen egészségügyi információ, illetve hogy egy közszereplő családtagjainak egészségügyi adatai mennyire számítanak közérdekűnek, egyelőre nem kaptunk választ.