Legalább 17-en meghaltak egy kenyai iskolatűzben

Legalább 17 diák vesztette életét és további 14 megsérült, amikor péntek hajnalban kigyulladt egy bentlakásos iskola Kenya középső részén. A tragédia a Nyeri megyei Hillside Endarasha fiúk számára fenntartott akadémiáján történt, ahol a kollégiumi épület kapott lángra.

A rendőrség szóvivője, Resila Onyango szerint a holttestek a felismerhetetlenségig égtek, és további áldozatok előkerülésére is számítani lehet. A tűz okát egy nyomozócsoport vizsgálja, de egyelőre nem áll rendelkezésre információ arról, hogy mi okozta a katasztrófát.

William Ruto kenyai elnök a történteket borzalmasnak és pusztítónak nevezte, és vizsgálatot rendelt el a felelősök megtalálása érdekében. Az elnök azt is közölte, hogy a kormány minden szükséges erőforrást mozgósít az érintett családok támogatására. Azonban az elnök ígérete sokakat nem nyugtatott meg, és többen azzal vádolják, hogy nem tesz meg eleget az ehhez hasonló katasztrófák elkerüléséért.

A túlélőknek és családtagjaiknak a kenyai Vöröskereszt munkatársai nyújtanak pszichoszociális támogatást, segítve őket a tragédia feldolgozásában. A Hillside Endarasha Academy egy nyolcosztályos privát gimnázium, amely a fővárostól 150 kilométerre helyezkedik el, és a kollégiumban a tűz idején összesen 156 diák tartózkodott.

Az iskolatüzek sajnos nem ritkák Kenyában; 2017-ben kilenc diák halt meg egy nairobi leánygimnázium elleni gyújtogatásban, és a legtragikusabb eset 2001-ben történt, amikor 58 diák vesztette életét egy hasonló támadásban. 2012-ben pedig nyolc diák veszítette életét a nyugat-kenyai Homa Bay megyében.