Szamárköhögés-járvány tombol Magyarországon

A szamárköhögés-járvány drámai méreteket öltött Magyarországon, az esetszámok megduplázódása és helyenkénti megháromszorozódása jelzi a helyzet súlyosságát.

A Válasz Online által közzétett adatok szerint a járványügyi hatóság július közepén hivatalosan is megerősítette a szamárköhögés-járvány jelenlétét az országban, ekkor 185 esetet tartottak számon. Azóta azonban az esetszámok drasztikusan emelkedtek, az elmúlt öt hétben további 342 fertőzöttet regisztráltak, vagyis a legfrissebb jelentés szerint eddig összesen 527-en fertőződtek meg idén.

Az év elején még csak egyetlen esetet jegyeztek fel, ami összhangban van az elmúlt évtizedben tapasztaltakkal, hiszen a szamárköhögést a legyőzött gyermekbetegségek közé sorolták. A helyzet azonban február második felében kezdett romlani, amikor is növekedni kezdett a szamárköhögéses esetek száma. Májusban először jelentettek egy héten belül tíznél több beteget, júniusban pedig már a húszas értéket is meghaladták.

A fertőzöttek között a fiatalok vannak többségben, közel negyedük csecsemő, és az esetek több mint felét a 20 évnél fiatalabb korosztályban regisztrálták. Augusztus 25-ig 123 csecsemő fertőződött meg, ami a több, mint 500 fertőzött közel negyedét teszi ki. A csecsemőkre a betegség különösen veszélyes, mert általában még nincsenek beoltva vagy az oltás még nem fejtette ki hatását.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK), amely a tisztiorvosi feladatokat is ellátja, emlékeztető oltást javasol a szamárköhögés ellen. Különösen fontos ez azok számára, akik egy háztartásban élnek fertőzöttekkel, illetve a csecsemők gondozásában részt vállalnak. Az oltóanyag iránti hirtelen megnövekedett igény miatt azonban helyenként hiány alakult ki.

A szamárköhögés vagy pertussis egy potenciálisan halálos betegség, a Bordetella pertussis vagy a B. parapertussis baktérium okozza, és a csecsemőkre a legveszélyesebb. A baktérium fertőzőképességi indexe 90 százalék körüli, három–hat hétig tartó súlyos köhögési rohamokkal járhat, de tüdőgyulladást, görcsrohamokat is okozhat, szélsőséges esetekben pedig halálozást is. A nevét onnan kapta, hogy a hosszan tartó köhögés hatására a betegek belégzése szamárbőgésre emlékeztet.