Bese Gergő dunavecsei plébános felfüggesztése

Bese Gergő dunavecsei plébánost felfüggesztették a papi szolgálat alól, miután kiderült, hogy melegpartikon vett részt és tartós kapcsolatai voltak férfiakkal.

Bese Gergőről, aki korábban a Miniszterelnökség és a Megafon irodáit is megszentelte, videók kerültek nyilvánosságra, amelyek melegpornó oldalakon jelentek meg. A plébános, aki a Fidesz érdekeit képviselte és ellenezte az LMBTQ-propagandát, korábban kritizálta Hodász Andrást és Tóth Gabi válását. Az egyházi vezetés még nem döntött a sorsáról, de az apostoli nunciusz továbbította az ügyet az illetékes egyházi hatóságnak vizsgálatra.

A Válasz Online szerint Bese Gergő tartós kapcsolatokat ápolt férfiakkal, és a lap forrásai videófelvételekkel és telefonos üzenetváltásokkal igazolták a történetet. A plébános nem reagált a lap kérdéseire, de az egyház értesült a vádakról és továbbította azokat a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyének.

A Fidesz párt felső körei is tudomást szereztek a Bese Gergővel kapcsolatos videókról és fényképekről. Az érsek tudomásul vette az esetet, és Bese akár felfüggesztést vagy akár kizárást is kaphat. Az Apostoli Nunciatúra megerősítette, hogy tudomása van az állításokról, de a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye foglalkozik az üggyel. Bese, aki a kormányhoz kötődik, felfüggesztést vagy laicizációt kaphat, ami azt jelenti, hogy nem láthatja el tovább a papi szolgálatot.

Az Apostoli Nunciatúra értesült a vádakról, és továbbította azokat a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyének. Az érsek 2024. szeptember 6-tól felfüggesztette Bese Gergő Péter papi szolgálatát, és az ügyben vizsgálatok folynak a kánonjogi előírásoknak megfelelően.

Bese Gergő Pétert a papi szolgálat alól felfüggesztették szexuális orientáltsága miatt. A plébános, aki közszereplő és közíró, a kormány és egyház határvidékén mozgott. Súlyos vádak merültek fel ellene, melyekről videófelvételek és telefonos üzenetek is bizonyítják. Több fideszes politikus is megerősítette a pappal kapcsolatos történeteket. Bese Gergő egyelőre nem reagált a vádakra. Az egyház szerint a szexuális irányultság ellentétes a papi szolgálattal.

Bese Gergő, aki konzervatív nézeteiről ismert, amelyek összhangban állnak a kormányzó Fidesz párttal, kifejezte véleményét olyan témákban, mint az abortusz, az azonos neműek házassága, a kommunizmus és az LMBTQ propaganda. A felfüggesztés egy olyan cikk megjelenése után következett be, amely szerint Bese részt vett melegpartikon. A cikk kiemelte az LMBTQ propaganda elleni erős állásfoglalásait is. Bese több intézmény, köztük a Miniszterelnök Hivatalát adó egykori Karmelita kolostor megáldását is elvégezte. Hangot adott a pornográfia, a drogok és a tinédzser szexualitás elleni véleményének is. Bese hangosan ellenezte a liberális ellenzéket, és kifejezte támogatását a kormány által bevezetett kötelező vallásoktatásnak.