TAO-csalás miatt ítéltek el egy nőt Szegeden

Egy szegedi egyesület volt elnökét két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Szegedi Törvényszék, miután a vádlott több mint 130 millió forintos állami támogatást csalt el előadóművészeti tevékenység után jogosulatlanul.

A Nagyvilágban a Magyar Kultúráért Közhasznú Egyesület egykori elnöke 2014 és 2018 között az egyesület és a hozzá kötődő cégek segítségével hamis megbízási szerződéseket kötött, és fiktív jegybevételekről számlákat bocsátott ki. Ezek alapján az egyesület jogosult volt a magyar államot megillető társasági adó bevételből folyósítható támogatásra, azonban a rendezvényeket nem tartották meg, vagy nem az egyesület szervezte azokat, így a bevételek sem folytak be hozzájuk.

A bíróság különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettében és hamis magánokirat felhasználásának vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottat. Az ügyészséggel kötött egyezség értelmében a vádlottat két év szabadságvesztésre ítélték, öt év próbaidőre felfüggesztve. Emellett öt évre eltiltották gazdasági szervezet vezetői tisztségviselői foglalkozástól, és közel 761 ezer forint bűnügyi költséget is meg kell fizetnie.

A vád szerint a nő több mint 132 millió forintos vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek. A bűncselekmények következtében az adóbevétel nem folyt be a költségvetésbe. A bűnösségét beismerő vádlott a bírósági eljárás során 30 millió forintot már megfizetett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.

A bíróság az ügyészség indítványával megegyezően hirdette ki az ítéletet. Az egyesület és a hozzá kötődő cégek négy éven keresztül tévesztették meg az állami szerveket, valamint az egyesületet támogató 40 gazdasági társaságot is, amelyek így jogszerűtlenül csökkentették adófizetési kötelezettségüket.