Orbán Viktor: Háborúk és béke menedzselésében szerzett tapasztalatok

Orbán Viktor miniszterelnök az észak-olaszországi gazdasági fórumon beszélt az orosz-ukrán háború kezeléséről, hangsúlyozva a kommunikáció, tűzszünet és béketerv fontosságát. Az EU soros elnökeként részt vett a Cernobbio Forum nevű eseményen, ahol többek között az Unió gazdasági versenyképességének növelését nevezte meg prioritásként.

Orbán Viktor a Comói-tó partján megrendezett gazdasági-politikai eseményen, a Cernobbio Forumon szólalt fel, ahol az orosz-ukrán háború kezelésével kapcsolatban elmondta: „Először kommunikáció, aztán tűszünet, és végül a béketerv” – mondta Orbán Viktor az orosz-ukrán háborúról az észak-olaszországi gazdasági fórumon. A miniszterelnök szerint a kommunikáció hiánya megakadályozza a háború megállítását, és hibának tartja, hogy nem kommunikálunk Oroszországgal.

Orbán Viktor több háborút megoldó, tapasztalt háborúmenedzserként mutatta be önmagát, és konkrét példaként a balkáni és a georgiai háborúkat említette. A miniszterelnök azért hozta fel tapasztalt háborúmenedzserségét, hogy ezzel indokolja, miért utazott el egyeztetés nélkül Putyinhoz, mivel tapasztalatból tudja, hogy egy háborút csak kommunikációval lehet megoldani.

A miniszterelnököt arról kérdezték, hogy mi tart a legfontosabb kihívást jelenleg Európában. Orbán szerint mint az EU soros elnökségét betöltő országnak elsősorban a versenyképességgel kell foglalkozni, novemberig egy ezzel kapcsolatos tervet is össze fognak állítani. A másik két problémának a háborút és a migrációt nevezte. Orbán elmondta, hogy az uniós green dealt, azaz a zöld megállapodást újra kell majd gondolni.

A miniszterelnök szerint szorosabb politikai együttműködésre nincs szükség az EU-ban, de a piaci unió erősítését fontosnak tartja. Orbán Viktor az augusztusi hosszabb szünete után az Európai Ház – Ambrosetti fórum nyitónapján a Comói-tó melletti Cernobbióban szólal fel először. A háromnapos rendezvényen az üzleti élet, az ipar vezető személyiségei, diplomaták és kormánytagok találkoznak Olaszországból és külföldről egyaránt.

A gazdasági fórumon Orbán előtt Azerbajdzsán elnöke beszélt, de a következő napokban felszólal majd többek közt Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, az olasz államfő, Sergio Mattarella, több európai miniszter és amerikai szenátorok is. Orbánról a gazdasági fórum vezetőjének egyébként megvan a maga véleménye, és ezt nem is titkolja: Valerio De Molli főigazgató azt mondta, hogy az esemény „aknamező” lesz Orbánnak.

Orbán Viktor legközelebb szombaton mond beszédet Kötcsén, ahol idén már a 23. pikniket rendezik meg a Dobozy-kúrián. Ez az az esemény, ami hagyományosan a legfőbb fideszes rendezvény Tusványos mellett. Orbán általában itt jelöli ki a Fidesz politikájának fő irányvonalait és témáit zárt körben. A 2024-es találkozó mottója: „Legyen béke már”.

A fórumon Orbán Viktor elismerően beszélt Giorgia Meloniról, annak ellenére, hogy viszonyuk ma már nem annyira szívélyes, és hogy az olasz miniszterelnök EP-frakciójának lapja nemrég egy villámgyorsan törölt posztban azt írta róla, hogy az oroszok trójai falova. Orbán Viktor mindenesetre elmondta, Melonival nemcsak a munkájuk, hanem a keresztény testvériség köti össze. Amikor pedig megkérdezték, hogy szerinte Meloni lenne-e az új Angela Merkel, azzal ütötte el a kérdést, hogy nincs tudomása arról, hogy az olasz politikus Németország kancellárja szeretne lenni.

Orbán Viktor szerint a háború arra is rávilágított, hogy az EU önmagában gyenge katonai és ipari szempontból, így ezen a téren erősödésre van szükség. Szerinte az a kérdés, hogy ez a NATO-n belül, vagy kívül történjen. „A kérdés, hogy fel tudunk-e építeni egy olyan európai védelmi szövetséget, aminek a nem NATO-tag országok is a részei?” – tette fel a kérdést.

A magyar miniszterelnök kifejtette azt is, hogy politikai ügyekkel foglalkozó unióra nincs szükség az EU-ban, mert versenyképességi szempontból az „megöli” az Európai Uniót, de a piaci és a gazdasági unió erősítését fontosnak tartja. Arról is beszélt, hogy most nem az alap uniós értékek fontosak, azokat mindenki ismeri, jelenleg inkább létkérdésekről kell beszélni: háború és béke, gender, migráció és munka alapú társadalom. Megjegyezte, hogy Olaszország most küzd a migrációval, de Magyarországnak nincs ilyen problémája. Szerinte az a legfontosabb kérdés, hogy a migrációról miért nem dönthetnek a tagállamok nemzeti szinten. „Miért akarják ezt ránk erőszakolni?” – tette fel a kérdést.

A gazdasági fórumon Orbán Viktor elmondta, hogy Azerbajdzsán stratégiai szempontból kulcsfontosságú országgá vált, ezért az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként támogatjuk, hogy még szorosabb, stratégiai kapcsolatot építsünk ki Azerbajdzsán és az Európai Unió között. Az azeri-magyar kapcsolatokat az eddigi legjobbnak nevezte. Magyarország a második legnagyobb energiavásárló Azerbajdzsánból, épp most írtak alá egy megállapodást más országokkal az azeri zöldenergia importjáról.