Donald Trump büntetésének kihirdetése elhalasztva

Donald Trump volt amerikai elnök büntetésének kihirdetését november 26-ára halasztották, így az elnökválasztás utánra tolódik. A New York-i esküdtszék 34 vádpontban találta bűnösnek Trumpot, többek között hallgatási pénz kifizetése miatt. A Manhattan-i bíró, aki Trump vesztegetési ügyét felügyeli, az ítéletet eredetileg szeptember 18-ra tervezte, de most a választások befolyásolásának látszatát elkerülendő, novemberre halasztotta.

A bíróság a büntetés kihirdetését jogi kihívások miatt halasztotta el, amelyek az elnöki mentelmi joghoz kapcsolódnak. Trump védelme érvelése szerint a büntetést érvényteleníteni kellene egy Legfelsőbb Bírósági döntésre hivatkozva, amely az elnöki mentelmi jogot érinti. Trump állítása szerint politikai támadások érik, és fellebbezést nyújtott be egy 5 millió dolláros kártérítési ítélet ellen rágalmazás miatt, valamint egy másik perben megítélt 88,3 millió dolláros kártérítés ellen is.

Az ítélethirdetést eredetileg júliusra tervezték, de Trump kérvényezte az elhalasztást, hivatkozva az elnöki mentelmi jogra. A bíró csak két nappal az ítélet előtt fogja bejelenteni, hogy ejti-e az ügyet vagy sem. Korábban Trump próbálkozott más bíróval is, de kérelmét elutasították.