Orbán Viktor és a kötcsei piknik: Politikai szezonkezdés és ellentüntetések

Orbán Viktor miniszterelnök a kötcsei piknikkel indítja az őszi politikai szezont, ahol hagyományosan meghatározza a Fidesz politikájának fő irányvonalait. Az esemény azonban már az ő megérkezése előtt ellentüntetésekkel kezdődött.

A Polgári Magyarországért Alapítvány által szervezett, és a Fidesz-közeli szellemi-gazdasági kör tagjai számára meghívottaknak szóló kötcsei piknik idén is megrendezésre kerül a Dobozy-kúriában. Ez a tusványosi fesztivál után a legfőbb fideszes rendezvény, amely már a huszonharmadik alkalommal kerül megrendezésre.

A résztvevőket már a meghívóban figyelmeztetik a teljes titoktartásra, és a független sajtó csak az utcán tudja megkérdezni az érkezőket és távozókat, akik általában szűkszavúan nyilatkoznak.

Orbán Viktor, aki a pikniken jelöli ki a Fidesz politikájának fő irányvonalait, az utolsók között érkezik, köszön a sajtónak, majd Orbán Balázs politikai igazgatót küldi, hogy válaszoljon a kérdésekre. A miniszterelnöknek ebben a helyzetben maximum egy-egy kérdést lehet odakiáltani.

Az idei piknik mottója a „Legyen béke már!”, ami Babits Mihály egyik verséből származik. Orbán Viktor a nyilvánosság előtt már egy ideje a békéről beszél, és az idei választások után több országba is ellátogatott, hogy megossza a béke megteremtésére vonatkozó tervét.

A piknik előtti napon Olaszországban tartott beszédében Orbán Viktor az Európai Unió belső politikai egységének elvetéséről és a versenyképesség fontosságáról beszélt, valamint kijelentette, hogy Magyarországon nincsenek migránsok.

A kötcsei pikniken azonban már az ő megérkezése előtt ellentüntetők gyülekeztek, akik különböző molinókkal és megafonon lejátszott Bödőcs Tibor-előadásokkal vonultak a Dobozy-kúriához. A biztonsági őrök intézkedtek egy megafont használó ellentüntetővel szemben. A Nem Adom A Házamat Mozgalom aktivistái is megjelentek, akik a devizahitel károsultjainak helyzetére hívták fel a figyelmet.

A piknik után a Fidesz a szokásos kihelyezett frakcióülését is megtartja, majd szeptember 30-án a parlamenti munka is elkezdődik. A tavalyi évadnyitón Orbán Viktor 15 pontos akciótervet vázolt fel a következő évtizedre, és szóba került egy olimpia megrendezésének terve és a Budapest Airport megvásárlása is. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a gazdasági nehézségek rontják a Fidesz népszerűségét, és a kegyelmi botrány, valamint a Magyar Péter ügy új kihívások elé állította a pártot.

A Bloomberg szerint a kormány az év végén beindítja az osztogatási ciklust, még úgy is, hogy a gazdaság helyzete azt nem alapozza meg, amit a Pénzügyminisztérium később cáfolt. A „békeköltségvetésről” vélhetően Orbán Viktor és Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter dönthet.

A piknik mottója követi a kormányzati kommunikációt, és utal Orbán nyári újabb „békemissziójára” is, amellyel kivívta nyugati partnerei haragját és uniós bojkottra ítélte az épp zajló EU-elnökséget, nagy eredményt azonban nem ért el. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Donald Trump győzelme a novemberi amerikai elnökválasztáson sem biztos, ami tovább ronthatja a Fidesz nemzetközi megítélését.