Sikeresen landolt a Starliner űrszonda

Magyar idő szerint szombat reggel sikeresen földet ért a Boeing Starliner űrszondája az új-mexikói sivatagban, a White Sands tesztterületen. A Nemzetközi Űrállomásról (ISS) való lecsatlakozás után az űreszköz három ejtőernyő segítségével landolt, az utazás mintegy hat órát vett igénybe.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) közlése szerint a leszállás közép-európai idő szerint percekkel 6 óra után történt. A Starliner küldetése eredetileg nyolc napra szólt volna, de a Nemzetközi Űrállomáson történt dokkolása közben felmerült meghibásodások miatt a tervezettnél hosszabb időt, három hónapot töltött az ISS-re csatlakozva.

A küldetés eredeti legénysége, Butch Wilmore és Suni Williams, a tervek szerint egy hetet töltöttek volna az űrállomáson, de végül a jelenlegi tervek szerint a NASA a SpaceX egyik űrhajójával, 2025 februárjában hozza majd vissza őket. A visszatérésük időpontját először június 18-ról június 26-ra, majd meghatározatlan időpontra tolták el, mivel a dokkolás során több hajtómű meghibásodott és kisebb héliumszivárgást is észleltek.

A Boeing által tervezett kapszula fejlesztése és tesztelése során számos problémába ütközött, ami jelentős csúszást okozott a projektben. Az első, személyzet nélküli repülése 2019-ben kudarccal végződött, és a cég a 2014-ben elnyert, eredetileg 4,2 milliárd dolláros szerződést legalább 1,5 milliárd dollárral haladta meg. A működő kapszula 2017-re volt ígérve, de az első emberes fellövés csak 2024-ben történt meg, és az is technikai hiba miatt végződött.

A Starliner június 5-én indult a világűrbe a floridai Kennedy Űrközpontból, és 24 órás repülés után csatlakozott az ISS-hez. Az űrszonda most üresen tért vissza a Földre, a legénység nélkül. Az űrhajósok várhatóan csak jövő év februárjában tudnak hazajutni. A Boeing szóvivője hangsúlyozta, hogy a vállalat jelenleg a Starliner biztonságos visszahozatalára összpontosít.

A visszatérés sajátos kihívásokat rejtett magában, hiszen az űrhajónak először el kellett távolodnia a nagy sebességgel haladó űrállomástól, majd biztonságosan kellett landolnia a kijelölt helyszínen. Steve Stich, a NASA programvezetője elmondta, hogy a leszállás után egy hónapos elemzés következik.

A Starliner fejlesztése során számos akadállyal szembesült a Boeing, ez pedig jelentős pénzügyi veszteséget okozott a vállalatnak. A NASA illetékesei mérlegelik, hogy a jelenlegi repülés küldetéskiesésnek minősül-e, ami további vizsgálatokat vonhat maga után. Az űrhajó jövője továbbra is bizonytalan.

A NASA és a Boeing csapatai már elkezdték vizsgálni, milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy az űrhajó a jövőben teljes mértékben tanúsított legyen rendszeres űrhajós küldetésekre.