Olasz Kulturális Miniszter Lépett Vissza Botrány Miatt

Gennaro Sangiuliano, Olaszország kulturális minisztere, lemondott egy botrány következtében, amely egy titokban tartott nővel folytatott viszonya körül robbant ki.

Gennaro Sangiuliano, Olaszország kulturális minisztere, szeptember 5-én benyújtotta lemondását, miután kiderült, hogy érzelmi kapcsolatban állt Maria Rosaria Bocciával, aki azt állította, hogy a minisztérium nagy rendezvények szervezéséért felelős tanácsadójaként kapott kinevezést, amit később a minisztérium visszavont. Sangiuliano elismerte az érzelmi viszonyt Bocciával és megerősítette, hogy intimebb felvételek is vannak a nő birtokában. Az Állami Számvevőszék vizsgálatot indított annak érdekében, hogy kiderüljön, a minisztérium költségvetési forrásokat használt-e Boccia költségeinek fedezésére.

Az ügy kapcsán az ellenzéki pártok tisztázást követeltek, ami további vizsgálatokhoz vezetett a közpénzek lehetséges visszaélése miatt. Boccia visszautasította Sangiuliano állításait, azt állítva, hogy a minisztérium állta a költségeit, és a botrányt "hatalmi játszmák" váltották ki. Sangiuliano egy levélben védelmezte hírnevét az olasz miniszterelnök felé, de szükségesnek látta a lemondását.

Alessandro Giuli, újságíró és a római Maxxi művészeti központ korábbi igazgatója, lett kinevezve az új kulturális miniszternek. Az ellenzéki párt, az Europa Verde, rendőrségi jelentést tett, és az Olasz Számvevőszék vizsgálja az ügyet. Sangiuliano hangsúlyozta, hogy Boccia esetében nem használtak fel közpénzeket. Egy külön incidensben az olasz kultúra államtitkára, Vittorio Sgarbi is lemondott februárban, miután vádak érték egy 17. századi festmény lopásában és meghamisításában való részvétellel kapcsolatban.