Závecz kutatás: A Fidesz és a Tisza Párt vezeti a rangsort

A Závecz Research Intézet legújabb közvélemény-kutatása szerint a Fidesz továbbra is vezeti a pártok népszerűségi rangsorát, míg a Magyar Péter vezette Tisza Párt a második helyen áll a biztos szavazók körében.

A teljes népesség tekintetében a Fidesz 26 százalékos támogatottságot élvez, míg a Tisza Párt 20 százalékon áll, ami körülbelül félmillió szavazóval kevesebb, mint a kormánypárté. A Demokratikus Koalíció és a Mi Hazánk egyaránt 5-5 százalékos támogatottságot kapott, míg a Momentumnak és a Kétfarkú Kutyapártnak 3-3 százalék jutott. A Jobbik és az MSZP 2-2 százalékkal, az LMP, a Párbeszéd, a Mindenki Magyarországa Néppárt és a Szocialisták és Demokraták 1-1 százalékkal állnak.

A biztosan szavazni kívánók körében a Fidesz támogatottsága 42 százalékra csökkent, ami azonban még mindig elegendő az első hely megtartásához. Ezzel szemben a Tisza Párt támogatottsága nőtt, és jelenleg 33 százalékon áll ebben a csoportban. A Demokratikus Koalíció 8 százalékos, a Mi Hazánk pedig 7 százalékos támogatottságot ért el, míg más pártok legfeljebb 2 százalékot kaptak.

A kutatás során megállapították, hogy a választópolgárok 29 százalékának nem volt pártpreferenciája.

A kutatás módszertana

A közvélemény-kutatást 2024. augusztus 21. és 31. között végezték, 1000 fő megkérdezésével, akik az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. Az alapsokaság azokat a 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokat foglalja magában, akiknek összetétele megegyezik a megkérdezettekével. A kutatás hibahatára plusz-mínusz 3,2 százalék.