Magyarország harmadik zenélő útja

Magyarország harmadik zenélő útja a 21-es főúton, Hatvan és Lőrinci között került kialakításra, ahol mostantól az Ismerős Arcok "Nélküled" című dala szól az arra haladó járművek számára.

A 21-es főút ezen 550 méteres szakaszát Pántya József, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) út- és vasútépítésért felelős helyettes államtitkára avatta fel. A kiválasztott dal az uralkodó párt támogatói és a magyar futballrajongók alternatív himnuszaként ismert. Ez az út összeköti a Felvidék régiót Magyarországgal.

Az eredetileg Nógrád megyében tervezett zenélő út végül Heves megyében, a 21-es főúton valósult meg. A projektet a HE-DO Építő Zrt. végezte el az Építési és Közlekedési Minisztérium megbízásából nettó 1,8 milliárd forintért, és ez az út a 21-es út nagyobb fejlesztési projektjének része, amelynek keretében 2015 óta közel 45 km hosszon épültek ki vagy újultak meg 2×2 sávos szakaszok Hatvan és Salgótarján között.

A zenélő út felszíne speciális jelölésekkel rendelkezik, amelyek a járművek áthaladásakor különböző magasságú hangokat állítanak elő. Magyarországon két másik zenélő út is található: a 67-es úton a Republic "A 67-es út" című száma, míg a 37-es főúton az "Érik a szőlő" népdal hallható.

A 21-es út fejlesztési projektje mintegy 1,8 milliárd magyar forintba került, és magában foglalta buszmegállók, térfigyelő kamerák, P+R parkolók és kerékpártárolók építését a Pásztó régióban, valamint további buszmegállók és gyalogátkelők kialakítását Tar és Szurdokpüspöki térségében. A cél a tömegközlekedés népszerűsítése és a biztonság növelése volt. Az út egyedi jellemzője az a 550 méteres szakasz, ahol az Ismerős Arcok együttes "Nélküled" című dala szól 80 km/h sebességnél. A projekt a 21-es út 25 éves fejlesztési tervének része volt, és az Ismerős Arcok együttes is jelen volt a zenélő út avatásánál.

Az útburkolat fejlesztésének koronájaként a Hatvan és Lőrinci között közlekedőknek egyedi élményt nyújt a zenélő szakasz, amelyen óránként 80 kilométeres sebességgel autózva felcsendül a dal részlete. Szabó Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője az eseményen hangsúlyozta, hogy az utak és a zene összeköt, és a most átadott zenélő szakasz az egész nemzet, 15 millió magyar számára jelent közös szívdobbanást. Becsó Zsolt, Nógrád megye 1-es számú egyéni választókerületének fideszes országgyűlési képviselője, a fejlesztés ötletgazdája köszöntőjében rámutatott, hogy a zenélő burkolat átadásával a 21-es főút negyedszázados fejlesztési programjában sikerült feltenni a pontot az i-re.