Matolcsy György a Közgazdász-vándorgyűlésen és a Küklopsz-kritikára is reagál, Orbán Balázs pedig visszavág

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke előadást tart a 62. Közgazdász-vándorgyűlésen, és válaszol a kritikákra, miközben Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója keményen reagál a jegybankelnök szavaira. Az eseményről és a felek közötti vitáról élőben tudósítunk.

Matolcsy György előadásával veszi kezdetét a 62. Közgazdász-vándorgyűlés szakmai programja. A Magyar Nemzeti Bank elnöke 10:30-kor kezdi meg beszédét, amelyet tavalyi nagyhatású előadása után idén is nagy érdeklődés övez.

A jegybankelnök reagált Tóth Bertalan, az MSZP politikusának kérdéseire, amelyek Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter "Küklopsz-kritikájára" vonatkoztak. Tóth Bertalan szerint a magyar gazdaság és költségvetés számára nehezen alakul az idei év, és a kormány gyakori újratervezésre kényszerül. Nagy Márton a jegybankot teszi felelőssé a problémákért, mivel az nem támogatja a növekedési célokat.

Matolcsy György válaszában kiemelte, hogy a Magyar Nemzeti Bank feladatait a jegybanktörvény egyértelműen meghatározza, és az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. Az inflációs cél elérésére fókuszál, és nem foglalkozik a hitelösztönzéssel.

Az elnök szerint az áremelkedés üteme 2024 első felében a toleranciasávon belül maradt, de a magas infláció visszatérésének kockázata miatt nem dőlhetnek hátra. Az inflációs várakozások alacsony szinten tartása és a monetáris politika óvatossága indokolt.

Matolcsy György hangsúlyozta, hogy a jegybanktörvény meghatározza az árstabilitásnak alárendelt további feladatokat is, és az MNB minden további feladatát csak az árstabilitási cél teljesítésével konzisztens módon láthatja el. A gazdasági növekedés támogatásáról azt írta, hogy a jegybank a magyar gazdaság fenntartható növekedéséhez úgy tud hozzájárulni, ha segíti az árstabilitás helyreállítását és a pénzügyi piaci stabilitás megőrzését.

A Költségvetési Tanács tagjaként Matolcsy György úgy látja, hogy a kiszámítható költségvetési gazdálkodás a nemzetgazdaság eredményes működésének alapfeltétele. A kormányzati beruházásokra fordított kiadások mérséklése hozzájárul a költségvetési hiány csökkentéséhez, de fontos a beruházások szerkezetének és a digitális, valamint zöld beruházások hatékonyságának figyelembe vétele.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója szerint Matolcsy György kritikája személyes viták miatt történhetett meg. "A Magyar Nemzeti Bank elnökének nem szakmai problémája van, hanem régi időre visszanyúló személyes jellegű vitája áll fenn a magyar gazdaságirányításért felelős miniszterrel" – jelentette ki Orbán Balázs a Mandinernek. A politikus szerint ez a személyes ellentét feloldhatatlannak látszik, és sajnálatos módon megterheli a magyar gazdaságot. Orbán Balázs hozzátette, hogy a vita legkésőbb jövő év március 3-án, a jelenlegi jegybankelnök mandátumának végével megszűnik, és reméli, hogy az új jegybankelnök majd ismét partner lesz a kormány céljainak megvalósításában.

: article-1 : article-2 : article-3