Bayesian-baleset: A tragédia részletei

Az olasz ügyészség többrendbeli emberölés és gondatlan hajótörés gyanúja miatt vizsgálatot indított a Bayesian szuperjacht kapitánya és két brit állampolgár ellen, miután a hajó múlt hónapban elsüllyedt egy heves viharban.

Az olasz sajtó értesülései szerint a hét áldozat közül négyen egy légbuborékban fulladtak meg, miután a kabinjukban elfogyott az oxigén. Jonathan Bloomer bankár, felesége Judy Bloomer, Chris Morvillo amerikai ügyvéd és felesége, Neda, valamint két másik utas, Mr és Mrs Bloomer is megfulladtak, de a boncolások során nem találtak vizet a tüdejükben, ami arra utal, hogy a halálukat a szén-dioxid felhalmozódása és az oxigén hiánya okozta.

A búvárok a holttesteket a hajótest bal oldalán találták meg, a nyomozók szerint az áldozatok az utolsó légzsákokat keresték, mivel a hajó a süllyedés után jobbra dőlt. Az eddig megvizsgált áldozatokon nem találtak sérülésekre utaló jeleket.

A túlélők között volt Lynch úr felesége, Angela Bacares, aki 14 másik emberrel együtt megmenekült. A fennmaradó boncolásokat, amelyek Mike Lynch, a techvállalkozó, lánya Hannah Lynch és a jacht séfje, Recaldo Thomas esetében még hátravannak, pénteken tervezik elvégezni. A szuperjachtot a vizsgálat részeként várhatóan kiemelik a tengerfenékről.

Az ügyészség által vizsgálat alá vont személyek között van a hajó új-zélandi kapitánya, James Cutfield, valamint Tim Parker Eaton mérnök és Matthew Griffiths legénységi tag. Parker Eaton úr állítólag tagadja azokat az állításokat, miszerint a vihar éjszakáján a külső ajtókat nyitva hagyták, így a víz elárasztotta a gépházat. Mike Lynch Bayesian nevű hajója 22 emberrel a fedélzetén süllyedt el, és a tragédiában összesen heten haltak meg, köztük maga Lynch és a 18 éves lánya.

A jacht fedélzetén mintegy 22 ember tartózkodott, amikor hajnali 5 óra körül vihar kerekedett, és egy ritka, tornádószerű jelenség csapott le rá. A baleset után napokig kerestek hét eltűnt embert, hat embert sokáig nem találtak, mert ők a hajókabinokban ragadtak, 50 méter mélyen.

A hajóút ünneplésnek indult, miután az 59 éves Lynchet és üzlettársát felmentették egy 13 éve húzódó per miatt, amit az Autonomy szoftvercég 11 milliárd dolláros eladása miatt indított a HP Lynch ellen. A „brit Bill Gates” néven emlegetett üzletember az eljárás végét ünnepelve ment nyaralni az ügyvédjeivel és barátaival.

A megrázó eset után felmerült a kérdés, hogy hogyan süllyedhetett el ilyen hirtelen egy luxusjacht, és miért maradt meg sértetlenül körülötte több másik hajó. Vannak, akik szerint számos hibát követett el a legénység, viszont egy olyan meteorológiai jelenség, egy víztölcsér áldozata is lehetett a hajó, ami egyre gyakoribbá válhat a globális felmelegedés miatt. A kapitány ellen emberölés miatt nyomoznak.