Válaszolt az Oasis a jegyvásárlási botrányra

A legendás angol rockzenekar, az Oasis válaszolt a jegyvásárlási botrányra, amely során a koncertjegyek ára hirtelen megemelkedett. A zenekar bejelentette, hogy még két koncertet szerveznek a Wembley arénában, amelyekre az Egyesült Királyságban élő rajongókat részesítik előnyben.

Az Oasis koncertjegyek árának hirtelen emelkedése sokkolta a rajongókat, akik órákon át vártak a virtuális sorban, hogy jegyet vásárolhassanak a 15 év szünet után megrendezésre kerülő koncertekre. A Ticketmaster oldalán az árak 148 fontról 355 fontra nőttek néhány óra alatt. A zenekar most reagált a helyzetre, és bejelentett még két koncertet a Wembley arénában, amelyekre 2025 szeptemberében kerül sor.

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított a Ticketmaster ellen, miután a brit versenyfelügyelet sürgős vizsgálatot rendelt el az Oasis koncertjegyek körüli problémákkal kapcsolatban. A Ticketmaster a jegyárak emelkedését a keresletre hivatkozva magyarázta, és azt állította, hogy az árakat a művészek és menedzsmentjük határozzák meg. A cég dinamikus árazási rendszert alkalmaz, amely hasonló a légitársaságok és szállodák gyakorlatához, és az árakat a növekvő kereslettel párhuzamosan emelik.

A zenekar bejelentése szerint az Egyesült Királyságban élő rajongókat részesítik majd előnyben a jegyvásárlás során, ami hátrányt jelenthet azok számára, akik külföldről érkeznének a koncertre. Az Európai Bizottság szóvivője megerősítette, hogy az uniós fogyasztóvédelmi jogszabályok „alkalmassági ellenőrzése” keretében vizsgálják a gyakorlatot, amelyet a következő hónapokban közzé fognak tenni.

Az Oasis az óriási kereslet miatt két további koncertet is meghirdetett a Wembley Stadionba, a zenekar közlése szerint a jegyek értékesítése lépcsőzetes, meghívásos szavazási eljárással történik majd. A szavazásra való jelentkezést először azoknak a brit rajongónak nyitják meg, akik nem jártak sikerrel a Ticketmasterrel történő kezdeti értékesítés során.

A Ticketmaster körül szorulni kezdett a hurok, miután több európai szerv, köztük az Európai Unió képviseletében eljáró Európai Bizottság és az Egyesült Királyság versenybizottsága is vizsgálatot indított ellenük. A dinamikus árazási modell, amit a cég alkalmaz, bár az Egyesült Államokban már bejáratottan működik, az európai koncertpiacon viszont nem szokás alkalmazni. A jogalkotók vizsgálják, hogy a gyakorlat betiltható-e, illetve hogy miképp lehetne törvényi úton megreformálni a protokollt.

Az ügyre még Keir Starmer brit miniszterelnök is reagált, aki kiábrándítónak nevezte a történéseket, és hangsúlyozta, hogy felállítottak egy szabályozó szervet, ami „sürgős felülvizsgálatot” indít az eset miatt. „A fogyasztóvédelmi törvények megkövetelik a vállalkozásoktól, hogy tisztességesen és átláthatóan járjanak el a fogyasztókkal szemben, és a vállalkozásoknak világos és pontos tájékoztatást kell adniuk az emberek által fizetendő árról. Ennek elmulasztása törvénysértő lehet” – fogalmazott a versenyhatóság szóvivője.

Az Oasis összeállásának hírére nemcsak a rajongók, a brit fogadóirodák is gyorsan reagáltak, a legtöbb helyen már meg lehet tenni a téteket például arra, hogy a melyik dallal indulnak majd a koncertek, vagy hogy egyáltalán befejezi-e együtt a turnét a két Gallagher fivér, Noel és Liam, akik híresek arról, hogy lelkesen szapulják egymást.

A brit Verseny- és Piacfelügyeleti Hatóság (CMA) vizsgálatot indított az Oasis jövő évi koncertjeinek hétvégi jegyértékesítése kapcsán, és a rajongók segítségét is kérték, külön kiemelve, hogy az esetleg meglévő képernyőképek sokat segíthetnek. A CMA vizsgálata kiterjed arra, hogy a Ticketmaster "folytatott-e tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot", az Oasis rajongói kaptak-e "világos és időszerű tájékoztatást", és hogy az emberekre "nyomás nehezedett-e, hogy rövid időn belül vásárolják meg a jegyet – magasabb áron, mint amiről úgy hitték, hogy fizetniük kell". A felügyelet kapcsolatba lépett a Ticketmasterrel, és "más forrásokból is bizonyítékokat gyűjt", beleértve az Oasis menedzsmentjét és a rendezvényszervezőket.