A magyar kormány kiadási hullámra készül a 2026-os választások előtt

A magyar kormány jelentős kiadásokkal készül a 2026-os választásokra, a 2022-es sikeres módszert követve. A kiadások a tervek szerint az év végén kezdődhetnek, az amerikai elnökválasztás és a hitelminősítők értékeléseinek eredményeire várva. Orbán Viktor miniszterelnök támogatja a kiadások növelését, annak ellenére, hogy várhatóan növekedni fog a költségvetési hiány.

A magyar kormány extravagáns kiadásokat tervez a 2026-os választások előtti másfél évben, amelyek meghaladják az idei költségvetési hiánycélokat. A stratégia az előző, rekord kiadásokat tükrözi, amelyek két évvel ezelőtt segítették Orbán Viktor miniszterelnöknek a parlamenti kétharmados többség megtartását, de gazdasági következményekkel jártak, mint például az EU leggyorsabb inflációja és egy recesszió. A költségvetési hiány 2021-ben a GDP 6,7%-a volt, miközben körülbelül 20 milliárd euró (22,2 milliárd dollár) EU-s forrás fagyott be a korrupciós aggályok miatt. A jegybanknak emelnie kellett a kamatlábakat, hogy elkerüljön egy valutaválságot, amelyeket azóta 18%-ról 6,75%-ra csökkentettek, de ez még mindig az EU legmagasabbja.

A Pénzügyminisztérium célja, hogy a hiányt 2022-ben 4,5%-ra, 2025-ben 3,7%-ra, és 2026-ban 2,9%-ra csökkentse. A kormány az amerikai elnökválasztás kimenetelére és a hitelminősítők áttekintésére várva tervezi a kiadások növelését. Matolcsy György, a jegybank elnöke kritizálta a kormány költségvetési politikáját, mint elfogadhatatlant és veszélyeset. A kormány tervei szerint a gazdasági hiányt 2025-re csökkenteni fogják, és növelni fogják a családok és a kisvállalkozások támogatását. A Pénzügyminisztérium úgy véli, hogy a gazdaságélénkítő terv nem veszélyezteti a költségvetési célokat, és a hiányt 4,5%-ra tervezik az idén, 3,7%-ra a következő évben, és 2,9%-ra a választási évben.

A Bloomberg szerint Orbán Viktor miniszterelnök a jövő évtől kezdődően tervez egy masszív kiadási hullámot, és esetleg feladhatja a költségvetési konszolidáció ígéreteit. Lehetséges, hogy adókedvezményeket is fontolóra vesznek a lakásvásárlásokkal kapcsolatban. A kormány várhatóan fenntartja az idei 4,5%-os hiánycélt, de a piaci nyomás nélkül nem valószínű, hogy eléri a jövő évre ígért 3,7%-ot. A 2025-ös költségvetést ősszel tervezik meg és hagyják jóvá a nyár helyett, az amerikai elnökválasztás eredményeinek hatására. Varga Mihály pénzügyminiszter egy gazdasági konferencián fog beszélni, ahol esetleg többet árul el a fiskális lazítási tervekről. Jelenleg gyenge a gazdaság, felfüggesztett EU-s forrásokkal és küzdő valutával. A kormány népszerűségét olyan intézkedésekkel kívánja növelni, mint a családi támogatások megduplázása, fiatal szakképzett munkavállalóknak nyújtott kölcsönök, és a kisvállalkozások támogatása.