Nagy területű tűz pusztít Vönöck és Kenyeri között

Nagy területen, mintegy tíz hektáron ég a száraz fű és a fenyves lombkoronája Vönöck és Kenyeri között, Csönge térségében, ahol a lángok veszélyeztetik a fenyvest is. A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Balogh Eszter tájékoztatása szerint a tűz emberéletet nem fenyeget, de a bozótos, erdős területen csütörtökön már 100 hektáron leégett, és további 40-50 hektáron még ég a tűz.

Kilenc településről érkeztek tűzoltók, hogy megfékezzék a lángokat. A kenyeri önkéntes és a celldömölki önkormányzati tűzoltók mellett a sárvári hivatásos tűzoltók is a helyszínre érkeztek, és további hivatásos egységek indultak el Kapuvárról, Pápáról, Szombathelyről, Sopronból, Körmendről, Ajkáról, Zalaegerszegről, Veszprémből, valamint vízszállítók is csatlakoztak az oltáshoz. Az oltásban összesen 19 járművel és csaknem kétszáz hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltó vesz részt.

A katasztrófavédelem mozgó laboratóriuma a füst miatt méréseket végez a helyszínen, és drónok segítségével derítik fel a területet. Az aszálykárra bejelentett területek nagysága szeptember elejére elérte a 390 ezer hektárt, és a kormány jelentős erőfeszítéseket tesz a károk enyhítésére. Állami, termelői és uniós forrásból 35 milliárd forintos szintig töltötték fel a kárenyhítési alapot, a gazdák pedig idén 715 ezer hektárra kötöttek aszálybiztosítást.

Az idei nyár sok szempontból kivételes volt, hiszen az elmúlt 154 év legextrémebb júliusa volt, és 13 hónapja dőlnek meg a hőmérsékleti rekordok világszerte. Magyarországon a napi melegrekordot Kelebiában mérték, 40,7 fokkal. A NASA műholdfelvételén is látható volt a Kárpát-medence felperzselődése, és az aszály eddig idén alsó hangon 350 milliárd forintos kárt okozott a mezőgazdaságban.

A tűzvész nem csak Vönöck és Kenyeri között okoz gondot. Nyírtelek külterületén százötven méter hosszan, három méter szélességben ég a száraz fű, és a tűz az akácos aljnövényzetére, valamint a fóliasátrakra is átterjedt. Szolnokon a nagy mennyiségben felhalmozott, bebálázott és szabadban lévő papírhulladék gyulladt ki, és egy papírbálázó is kigyulladt. Oroszlányban pedig a kommunális hulladék gyulladt ki egy szemétlerakó telephelyen, ahol egy erőgép is segíti az oltási munkálatokat. Ezekben a helyzetekben is a tűzoltók folyamatosan dolgoznak, de a feltámadó szél nehezíti az oltást.