Putyin Kamala Harris győzelmét támogatja

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin kifejezte támogatását Kamala Harris iránt az amerikai elnökválasztáson, megjegyezve, hogy Oroszország őt támogatná, mivel Joe Biden, az ő korábbi kedvence, Harris mellett állt ki. Putyin Harris nevetését fertőzőnek és megnyugtatónak találja, és reméli, hogy Harris kevesebb szankciót fog kivetni Oroszországra, mint Donald Trump tette.

Putyin korábban Biden mellett állt ki, mivel őt kiszámíthatóbb politikusnak tartotta, azonban az amerikai hírszerzés szerint Moszkva valójában Trump győzelmét részesíti előnyben az Ukrajnával kapcsolatos álláspontja miatt. A 2016-os választáson az oroszok dezinformációs kampányt folytattak Hillary Clinton népszerűségének aláásására, és előnyben részesítették Trump kampányát, amit az amerikai hírszerzés megerősített.

Putyin viccelődve állította egy vlagyivosztoki gazdasági fórumon, hogy Oroszország Kamala Harris győzelméért szurkol a novemberi amerikai elnökválasztáson. Az orosz elnök szerint Harris nevetése jelzi jólétét, és javasolta, hogy ő tartózkodni fog olyan intézkedésektől, mint a szankciók kivetése. Azonban megjegyzéseit iróniának tekintik a Biden-adminisztráció alatt Oroszország ellen bevezetett amerikai szankciók története miatt.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma nemrégiben vádat emelt a Russia Today orosz állami műsorszolgáltató két alkalmazottja ellen, amiért megpróbálták befolyásolni a választást online tartalom létrehozásával. Putyin szerint Ukrajna offenzívája kudarcot vallott a Kurszk térségében, de ez a megjegyzés nem kapcsolódik közvetlenül az amerikai választási témához.