Az Integritás Hatóság jelentése szerint az Emmi és az ORÖ hanyagsága okozott jelentős kárt

Az Integritás Hatóság szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), melyet 2012 és 2018 között Balog Zoltán vezetett, és az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) felelőtlen gazdálkodása és hanyagsága okozta a „Híd a munka világába” projekt sikertelenségét, amely minimum 1,3 milliárd forint kárt okozott a magyar adófizetőknek.

A projekt hosszú távú célja a magyarországi foglalkoztatási lehetőségek bővítése lett volna egy foglalkoztatási szövetkezet létrehozásán keresztül, amely kiemelten a hátrányos helyzetű csoportokat, elsősorban romákat támogatta volna. Azonban a szükséges infrastrukturális háttér, mint például irodahálózat, nem jött létre, a szövetkezeti működést megalapozó szakmai munka minősége és mennyisége megkérdőjelezhető volt, és a foglalkoztatáshoz szükséges szakképzéseket sem sikerült megvalósítani. A projektet végül 2022 év végén eredménytelenül lezárták az eljáró hatóságok.

Az Integritás Hatóság vizsgálata során 13 pontban foglalta össze a mulasztásokat, hibákat és hiányosságokat. A jelentés kiemelte, hogy az Emmi-nek már a támogatás odaítélésekor, de legkésőbb részleges kifizetésekor észlelnie kellett volna, hogy az ORÖ képességei és kapacitásai nem elegendők a projekt megvalósítására. Az irányító hatóság nem folytatott le időszakosan helyszíni ellenőrzést, és nem indított szabálytalansági eljárást időben, ami pedig jogszabályon alapuló kötelezettsége lett volna.

Az ORÖ a támogatást többek között autókra, használhatatlan irodákra, bútorokra és egy gellérthegyi villára költötte, működő irodahálózat pedig sosem állt fel. Az Emmi 2016-ban felmondta a támogatási szerződést és 1,6 milliárd forint visszafizetésére kötelezte az ORÖ-t. Az ORÖ végül egyedi kormánydöntés alapján a magyar államtól 1,3 milliárd forint speciális (vissza nem térítendő) támogatást kapott, így összesen 300 millió forintot kellett visszafizessen.

Az ügyben az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálatot folytatott, és az Állami Számvevőszék megállapításait az Emmi figyelmen kívül hagyta. A projekt ütemezése 2015. elején már jelentős elmaradásban volt, és az ÁSZ figyelmeztetéseit sem vette figyelembe az Emmi, amelyek alkalmasak lehettek volna a szabálytalanságok megelőzésére. A támogatási összeg visszakövetelése során az Emmi nem tartotta be a követelések kezelésére kialakított belső eljárásrendjét, és az egyenlő bánásmód elvét is sérthette.

Az Integritás Hatóság ajánlásokat fogalmazott meg az irányító hatóság részére, de jogköréből fakadóan nem rendelkezik a magas szintű korrupció leleplezéséhez szükséges hatáskörökkel. A testület elnöke, Bíró Ferenc korábban többször is panaszkodott arról, hogy nem tudják ellátni feladatukat a szükséges hatáskörök hiánya miatt. Az Integritás Hatóság sajtóközleményében felmerült a gyanú, hogy az ORÖ valóban a projektre akarta-e fordítani a támogatást és ténylegesen szándékában állt-e a projektet megvalósítani.