A YouTube korlátozza a tinédzsereknek ajánlott fitnesz és testsúly videókat

A YouTube bejelentette, hogy világszerte módosítja az algoritmusát, hogy megvédje a 13-17 éves korosztály mentális egészségét és segítse az egészséges testkép kialakulását. A változások értelmében a platform nem fogja ajánlani a tinédzsereknek azokat a videókat, amelyek a testsúlyt és a fitneszt idealizálják.

A Guardian szerint a YouTube döntése azt jelenti, hogy a fiatalok továbbra is elérhetik ezeket a videókat, ha direkt kereséssel keresik őket, de az algoritmus nem fogja őket automatikusan ajánlani, így megakadályozva, hogy egy végeláthatatlan spirálba keveredjenek. A szakértők szerint káros lehet, ha a fiatalok állandóan olyan videókat néznek, amelyek bizonyos fizikai jellemzőket, mint például a fittséget vagy a testsúlyt idealizálják.

A YouTube hangsúlyozta, hogy bár ezek a videók nem sértik meg a platform irányelveit, tudatában vannak annak, hogy a többszöri megtekintésük negatív hatással lehet a felhasználók közérzetére. Garth Graham, a YouTube egészségügyi részlegének globális vezetője elmondta, hogy az idealizált sztenderdeket bemutató tartalmak ismételt fogyasztása irreális belső normákat alakíthat ki, ami negatív képzetek kialakulásához vezethet önmagukról a tinédzserek körében.

Az új irányelvek, amelyeket most vezettek be az Egyesült Királyságban és világszerte, azokra a tartalmakra vonatkoznak, amelyek egyes fizikai tulajdonságokat másokkal szemben idealizálnak, például az orr karcsúbbá tételére irányuló szépségápolási gyakorlatok, vagy a fittséget, a testsúlyt idealizálását, például olyan edzésprogramokkal, amelyek egy bizonyos külsőre való törekvésre ösztönöznek, valamint, ha társadalmi agresszióra ösztönöznek, például fizikai megfélemlítésre.

A változásokat a YouTube világszerte bevezeti, így a magyar fiatalok is érezhetik majd a frissítés hatását. A fiataloknak bejelentkezett állapotban kell lenniük a fiókjukkal, és a valós életkorukat kell megadniuk ahhoz, hogy az új irányelvek érvényesüljenek számukra.