Mobiltelefonok és okosórák használatának korlátozása az oktatási intézményekben

A kormány rendelete értelmében 2024/25-től korlátozzák a mobiltelefonok és okosórák használatát a nevelési-oktatási intézményekben. A tanulóknak és a tanároknak egyaránt le kell adniuk ezeket az eszközöket a tanítási idő alatt, melyeket a nap végén kapnak vissza.

Az intézkedés minden korosztályt érint, beleértve a felnőttoktatásban résztvevőket is, akik számára különösen abszurd a helyzet, hiszen sok esetben családjuk és gyermekeik is vannak, akiknek szükség esetén el kell érniük őket a tanórák alatt. A változások már most hatással vannak az iskolák mindennapjaira, de egyes helyeken még zajlik a mobilok tárolására alkalmas eszközök beszerzése.

Szeptember 1-jétől a diákoknak nyomtatott digitális ebédjegyet kell hordaniuk a telefonhasználati tilalom miatt, és néhány tankönyv kifejezetten a mobiltelefonok használatát javasolja. A közvélemény megosztott a tilalommal kapcsolatban, a diákok különböző módon fejezik ki elégedetlenségüket, például pókerkártyákat és Walkmaneket hoznak az iskolába. Egy osztályban a diákok ötpercenkénti időközönként állították be az ébresztőiket, ami zavart okozott az egész nap folyamán.

Az iskolák a szülőktől kérnek pénzt a mobiltelefonok tárolására szolgáló széfek beszerzésére, mivel a tilalom bevezetése óta káosz alakult ki. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) számos segítségkérő megkeresést kapott az új tanév kezdete óta. Az szervezet rámutat, hogy a tilalomra vonatkozó szabályozás nem egyértelmű. Az iskolák nem tilthatják meg a diákoknak, hogy magukkal hozzák okostelefonjaikat, és a mobiltelefonokat sem lehet teljes mértékben kitiltani az iskolákból, amit több mint tíz évvel ezelőtt megerősített az Oktatási Jogok Biztosa is. Az iskolák felelősek az elkobzott tárgyak biztonságos tárolásáért, amit állami forrásokból kellene finanszírozni.