Könnyes búcsút kell venni a nyártól, zivatarok is várhatóak a hétvégén

A déli megyékben lesz melegebb, de az ország több részén is számíthatunk derült, száraz időre. A nyugati, délnyugati határ közelében több felhő lehet, és nem zárható ki zápor, esetleg zivatar kialakulása.

Túlnyomóan napos időre számíthatunk ma, azonban a nyugati, délnyugati határ mentén több felhő is megjelenhet, amelyből záporok is előfordulhatnak. Az északkeleti, keleti szél több helyen élénk, néhol erős lehet. Késő estétől a délnyugati határ közelében záporok mellett kis eséllyel zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket intenzív csapadék és szélerősödés kísérhet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 35 fok között alakulhat, északkeleten lesz a hűvösebb idő. Késő estére 18 és 25 fok közé hűl le a levegő. Csütörtökön még főleg a déli megyékben 25 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet.

Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki zivatar miatt Zala, Somogy és Baranya megyére, míg a magas középhőmérséklet miatt szintén citromsárga figyelmeztetés lép érvénybe Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megyékben. Pénteken zivatar mellett villámlás, szélerősödés és jégeső miatt adtak ki figyelmeztetést Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Somogy és Tolna vármegyére, míg a délkeleti részén (Békés és Csongrád-Csanád vármegye) a napi középhőmérséklet 25 fok felett alakul.

A hétvége változékonyabb időjárást hoz: pénteken többfelé kell számítani záporra, zivatarra, majd csökken a csapadék esélye. A csúcshőmérséklet jellemzően 30 fok körül alakul, de pénteken általában 27 és 33 fok között várható. Szombaton sok napsütésre lehet számítani gomoly- és fátyolfelhőkkel, zápor, zivatar is előfordulhat helyenként, több helyütt megélénkül a déli, délkeleti szél. Hajnalban a hőmérséklet általában 14 és 21 fok között alakul, délutánra 28 és 33 fok közé melegszik fel a levegő.

Vasárnap sok napsütés várható gomoly- és fátyolfelhőkkel, helyenként előfordulhat zápor, zivatar. Többfelé megélénkül, helyenként megerősödik a déli, délkeleti szél. A minimumhőmérséklet többnyire 15 és 21 fok között alakul, a csúcsérték 29 és 34 fok között valószínű. Az ország déli részén ismét magas napi középhőmérséklet várható, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegyékre adtak ki figyelmeztetést.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras