Lövöldözés Münchenben az izraeli konzulátusnál

Münchenben, az izraeli konzulátus és a NS-Dokumentationszentrum közelében lövések dördültek el. A rendőrség jelentős erőket vezényelt a helyszínre, és egy gyanúsítottat lelőttek a Karolinenplatz közelében. A környéket lezárták, és a lakosoknak azt tanácsolták, hogy kerüljék el a területet. Az incidens a müncheni olimpiai mészárlás 52. évfordulóján történt, amelyet palesztin terroristák követtek el.

Csütörtök reggel több lövés is eldördült Münchenben, az izraeli konzulátus előtt. Az első jelentések szerint legalább egy személy megsebesült. A müncheni rendőrség nagyszabású műveletet hirdetett a Briennerstraße és a Karolinenplatz környékén, és arra kérte az embereket, hogy kerüljék el a területet. A rendőrség egy helikoptert is bevetett. A Bild szerint lövések értek egy gyanús személyt a Karolinenplatz közelében, akit a rendőrség meg is sebesített, majd később bejelentették, hogy a gyanúsított meghalt. Ronen Steinke újságíró egy videót osztott meg a lövésekről. Benedikt Franke a Müncheni Biztonsági Konferenciáról arról számolt be, hogy a rendőrség lezárta őket a náci dokumentációs központ közelében.

A bajor rendőrség szerint a lövések reggel 9 óra körül dördültek el, a férfi fegyveres volt, és a közeli intézmények biztonságáért felelős rendőrök nyitottak tűzet. A rendőrség közölte, hogy nincsenek további gyanúsítottak, és arra kérte a nyilvánosságot, hogy ne osszanak meg fotókat a közösségi médiában. A lakosoknak és a munkavállalóknak azt tanácsolták, hogy maradjanak bent. Az incidens az izraeli nagykövetség által rendezett megemlékezés idején történt, amelyen a müncheni olimpiai terrortámadás áldozataira emlékeztek, és a jelenlévők között nem jelentettek sérüléseket.

Az izraeli külügyminisztérium közölte, hogy a konzulátus zárva volt a lövöldözés idején és egyetlen alkalmazott sem sérült meg. A német belügyminiszter „súlyos incidensnek” nevezte a történteket és hozzátette, hogy az izraeli létesítmények védelme a „legmagasabb prioritás”. A környéken kilenc évvel ezelőtt nyílt meg egy nemzetiszocializmus történetével foglalkozó dokumentációs központ, és a rendőrség a helyi jelentések alapján úgy döntött, megerősíti a müncheni fő zsinagóga biztonságát.

A lövöldözés napra pontosan 52 évvel a Fekete Szeptember palesztin militáns csoport támadása után történt. Jichák Herzog izraeli elnök beszélt a német elnökkel, Frank-Walter Steinmeierrel, közösen elítélik és megdöbbenéssel fogadják a támadást. „Azon a napon, amikor müncheni testvéreink és nővéreink 52 évvel ezelőtt a terroristák által meggyilkolt bátor sportolóinkra emlékeztek, egy terrorista jött, és ismét ártatlan emberek meggyilkolására törekedett”, mondta Herzog.

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter szerint a történteknek egyértelműen köze van a náci történelmi központhoz és konzulátushoz, valamint az Amerikaházhoz, bár azt is elmondta, hogy ez még nincs egyelőre ellenőrizve. A közeli Amerikahaus a német-amerikai kapcsolatról szóló kiállításokat és programokat szervez.