A Hell Energy újabb pert indít a Forbes ellen

A Hell Energy Magyarország Kft. bejelentette, hogy jogi lépéseket tesz a Forbes magazin kiadója ellen, és kezdeményezi a lap legfrissebb számának visszahívását. A cég szerint a Forbes megszegte az ideiglenes bírósági döntést, amely megtiltotta a magánszemély tulajdonosok személyes adatainak nyilvánosságra hozatalát.

A Hell Energy Magyarország Kft. közleményében kifejtette, hogy a Forbes magazin kiadóját 2020. januárjában a bíróság eltiltotta mindenfajta adatkezeléstől az érintett magánszemélyek vonatkozásában, beleértve bármilyen sajtóközlést is. A cég álláspontja szerint ez az ideiglenes intézkedés a per jogerős elbírálásáig hatályban van, azonban a Forbes idén mégis közzétette a magánszemély tulajdonosok személyes adatait.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a polgári per évek óta zajlik, és 2024 februárjában csupán az elsőfokú, nem jogerős ítélet született meg. A tulajdonosok szerint a Forbes magazin legfrissebb számában megjelent cikk számos valótlan állítást tartalmaz, és személyeskedő kommentárral is kiegészítették azt.

A Hell Energy Magyarország Kft. hangsúlyozza, hogy a tulajdonosok magán és családi életük nyugalmának megőrzését szeretnék, és ennek érdekében használják fel a rendelkezésükre álló jogi lehetőségeket. A cég kijelenti, hogy a magánszféra és a személyes adatok védelme számukra hatalmas értékkel bíró jogosultság, amelynek korlátait elfogadják, amennyiben azt jogerős ítéletben egyértelműen meghatározza a bíróság.

A közlemény szerint a cég alapítása óta 118,1 milliárd forint értékű beruházást hajtott végre, amelynek csupán 10,04 százaléka volt állami támogatás. A tulajdonosok további jogi lépéseket terveznek a Forbes szerkesztősége ellen, és a cég szerint a Forbes magazin a cikk megjelenése előtt tájékoztatta őket a cikk szerkesztésének elveiről, a becslés módszertanáról és az adatkezelés részleteiről, amelyre válaszolva a tulajdonosok többször jelezték, hogy nem értenek egyet az alkalmazott számítások eredményeként kimutatott értékekkel.

Kiemelt képünkön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Hell Energy Magyarország Kft. beruházásátadó ünnepségén Szikszón 2024. május 24-én.

A Forbes magazin korábban első fokon nyert az ellene személyiségi jogi pert indító Barabás fivérek ellen, az ügyben azonban egyelőre nem született jogerős ítélet. A Hell Energyről érkezett hírek szerint az adózott eredménye 137,8 százalékkal, 13,72 milliárd forintra emelkedett 2024 első fél évében az egy évvel korábbihoz képest. A cég újra felkerült a Forbes legértékesebb magyar családi vállalkozásokat felsoroló listájára, ahol a tulajdonosai a hetedik helyre kerültek a 142 milliárd forintosra becsült vagyonukkal. A Hell 2019 óta perben áll a Forbesszal, mert a mögötte álló Barabás testvérpár, Ernő és Zsolt szerint a lap megsértette a személyiségi jogaikat.

A Hell Energy szerint a magazinban róluk megjelent cikk tartalma számos olyan állítást tartalmaz, amely nem felel meg a valóságnak. Jelezték például, hogy a cég alapítása óta 118,1 milliárd forint értékű beruházást hajtottak végre, aminek összesen 10,04 százaléka volt állami támogatás, ami nagyjából 11,8 milliárd forint állami forrást jelent. Emellett 2020-ban több beruházást is átadtak, például egy tejeskávétöltő üzemet, amely 8 milliárdba került, és amihez 4 milliárdot közpénzből fizetett a kormány, vissza nem térítendő támogatás formájában, valamint egy cukorsilót építettek összesen 565 millió forintért – ez a kormány nagyvonalúságának köszönhetően 282 milliójába került az adófizetőknek.