Ukrajnai kormányátalakítás: több miniszter is lemondott

Ukrajnában jelentős kormányátalakítás zajlik, több miniszter és vezető tisztviselő is benyújtotta lemondását. A változások hátterében álló okokat nem hozták nyilvánosságra.

Az ukrán parlament elnöke, Ruszlan Sztefancsuk Facebook-bejegyzésében jelentette be, hogy három miniszter távozik a kormányból. A lemondó miniszterek között van Denisz Maljuszka igazságügyi miniszter, Olekszandr Kamisin stratégiai iparágakért felelős miniszter és Ruszlan Sztrilec környezetvédelmi tárca vezetője. Ezen felül Vitalij Koval, az állami vagyonkezelő alap vezetője is benyújtotta lemondását.

A kormányzati változások nem csak a miniszteri szintet érintik, hanem a miniszterelnök-helyettesek között is történtek távozások. Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes és az ideiglenesen megszállt területekért felelős miniszter, valamint Olha Sztefanyisnya, az Európai Integrációért felelős miniszterelnök-helyettes is lemondott. A kormány többségében várhatóan változások lesznek, több mint 50%-uk cserélődhet ki.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök célja a kormány megerősítése ezekkel a személycserékkel. Zelenszkij egy hétfő esti beszédében kifejtette, hogy "az ősz rendkívül fontos lesz Ukrajna számára. Átalakításokra van szükség állami intézményeinkben, hogy országunk elérje a szükséges eredményeket." Hozzátette, hogy nemcsak bizonyos kormányzati területeken lesznek változások, hanem a elnöki hivatalban is.

Kaminszki kijelentette, hogy továbbra is Ukrajna védelmi szektorában fog dolgozni, csak más szerepkörben. A Reuters szerint Zelenszkij és politikai szövetségesei lépéseket tehetnek az üresedett pozíciók betöltésére, mielőtt Zelenszkij az Egyesült Államokba utazik ebben a hónapban. Zelenszkij célja, hogy egy "győzelmi tervet" mutasson be Joe Biden amerikai elnöknek, Ukrajna egyik legfontosabb szövetségesének.

Júliusban felröppentek hírek Zelenszkij leváltásáról, azonban újabb információk szerint ő maradhat hivatalában. A legfrissebb fejlemények szerint Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is benyújtotta lemondását, amelyet a döntéshozók hamarosan megvitatnak. Kuleba távozása a kormányátalakítás legújabb lépése, amely eddig összesen hat személy távozását eredményezte.