A szerbek kedvenc keksze, a Plazma hiánycikké vált

Eltűnt a Plazma keksz az üzletek polcairól Szerbiában, miután egy tűzvész megrongálta a gyártósorukat, ami a szerbek számára olyan veszteséget jelent, mint amikor Magyarországon nem lehetett kapni Pilóta kekszet.

A pozarevaci Bambi gyárban június 29-én pusztított a láng, ami miatt a gyártósor megrongálódott, és a termelés csökkenése következtében a Plazma keksz szinte teljesen eltűnt az üzletekből. A Plazma keksz Szerbia egyik legnépszerűbb édessége, amelyet 1967 óta gyártanak, és a gyerekek körében is kedvelt, legyen szó magában történő fogyasztásról, csokikrémmel, tejbe áztatva vagy tortaként elkészítve.

Dragan Stajkovic, a cég vezérigazgatója elmondta, hogy folyamatosan dolgoznak a leégett épületrész felújításán, és céljuk, hogy mielőbb újra megkezdődjön a gyártás. A szerbiai közszolgálati televíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy szeretnék, ha a gyártósor minél hamarabb teljes kapacitással működne.

A helyzetet kihasználva hamisított termékek is megjelentek a piacon. Fogyasztóvédők és Tomislav Momirovic kereskedelmi miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a termékek nem felelnek meg az előírásoknak, ezért nem javasolt a fogyasztásuk. A hatóságok több hamis kekszszállítmányt és csomagolóanyagot is lefoglaltak.

Hasonló hiány Magyarországon is volt nemrég: 2022 őszén az alapanyag- és a csomagolóhiány miatt leállították a Pilóta keksz gyártását, ezért a vásárlók hónapokon keresztül hiába keresték a boltokban. A kedvelt édesség visszatérésére 2023 késő tavaszáig kellett várni, akkor azonban már jóval drágábban lehetett csak hozzájutni, mint korábban.