Orbán Viktor az olasz tóparton és Kötcsén is megjelenik

Visszatért nyaralásából Orbán Viktor miniszterelnök, aki rögtön az olasz tóparton indítja az őszt egy gazdasági fórumon való részvétellel, majd a hétvégén a Fidesz hagyományos piknikjén is felszólal.

Orbán Viktor miniszterelnök a héten egy észak-olaszországi gazdasági fórum panelbeszélgetésén vesz részt, melynek központi témája Magyarország és Európa jövője lesz. Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke az MTI-nek és a Blikknek megerősítette, hogy a miniszterelnök a Comói-tó melletti Cernobbióban megrendezésre kerülő Európai Ház – Ambrosetti fórum nyitónapján, pénteken fog megjelenni.

A sajtóhírek szerint az évente megrendezésre kerülő háromnapos rendezvényen az üzleti élet, az ipar vezető személyiségei, diplomaták és kormánytagok találkoznak Olaszországból és külföldről egyaránt. Az eseményen várhatóan ott lesz Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is, bár jelenléte csak az utolsó pillanatban fog eldőlni, és a Barron's tájékoztatása alapján próbálják elérni, hogy személyesen is részt vegyen.

Orbán azután megy Olaszországba, hogy az olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni EP-frakciójának lapjában egy rövid ideig megjelent cikkben "az oroszok trójai falovának" nevezték. A cikket Eugen Olariu kolozsvári újságíró írta, de azt állítólag főszerkesztői engedély nélkül tették közzé, és ezért törölték az oldalról. Meloni és Orbán kapcsolata korábban szívélyes volt, de az ukrajnai háborúval kapcsolatos eltérő álláspontok miatt az utóbbi időben eltávolodtak egymástól.

A miniszterelnök nem csak Olaszországban lesz jelen, hanem a hétvégi programjában szerepel a Fidesz hagyományos piknikje is Kötcsén, ahol beszédet fog tartani. A tavalyi kötcsei piknik mottója „Ahol a haza, ott a szabadság” volt, ahol Orbán Viktor többek között arról is beszélt, hogy meddig szeretne miniszterelnök maradni, és egy 15 pontos nagy tervről is szót ejtett.