Az intimplasztika növekvő népszerűsége

A női intimplasztikai beavatkozások száma világszinten megduplázódott az elmúlt évtizedben, főként esztétikai okokból. A Semmelweis Egyetem kutatói által végzett tanulmány szerint a kisajakplasztika iránti igény jelentősen nőtt, és a páciensek elégedettsége magas a beavatkozásokkal.

A Semmelweis Egyetem új tanulmánya szerint a kisajakplasztika iránti igény 2012 és 2017 között 218 százalékkal, 2021-ig további 20 százalékkal nőtt. A kisajak műtéti úton történő formálása, esetleges aszimmetriájának korrigálása az egyik legkeresettebb nőgyógyászati esztétikai beavatkozás a világon.

Sok esetben funkcionális oka van a beavatkozásnak, például irritáció a fehérnemű viselésekor vagy bizonyos sportok és intim együttlét miatt, de a műtétet választók többsége mégis főként esztétikai megfontolások miatt keresi fel nőgyógyászát.

Dr. Géczi András Mihály, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának munkatársa és a tanulmány első szerzője szerint 2019-ben világszinten 164 ezer kisajakplasztikát végeztek, de ez a szám mára lényegesen magasabb lehet, hiszen csak az Egyesült Államokban 45%-os növekedést tapasztaltak ez idő óta.

A kutatók közel 3600 nő adatait összegezve megállapították, hogy a kisajakplasztikai beavatkozásoknál a szövődmények aránya elenyésző (kevesebb mint 0,5 százalék), míg a páciensek elégedettsége kimagasló (95 százalék), más plasztikai beavatkozásokkal összevetve is. A legnagyobb elégedettséget az úgynevezett de-epithalizációs technika alkalmazásakor tapasztalták, míg a hagyományos, szikével végzett beavatkozások esetében a szövődmények előfordulása magasabb volt, mint a lézerrel vagy rádiófrekvenciával végzett műtéteknél.

Dr. Sára Levente, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának adjunktusa és a tanulmány utolsó szerzője szerint a páciensek leggyakrabban partnerük javaslatára érkeznek, főként a fiatalabb, 18-25 éves korosztály.

A közösségi média és felnőttfilmes tartalmak is befolyásolhatják a döntést, ezért fontos a műtétek kimenetelének vizsgálata, hogy felesleges, esetleges szövődményekkel járó beavatkozásokra ne kerüljön sor.

A műtét iránti igény várhatóan tovább növekedik a következő években, ezért szükség lesz pszichológus bevonására, hogy indokolatlan beavatkozásokra ne kerüljön sor. Magyarországon a műtétet csak pszichológiai szakvélemény birtokában végzik el, ha esztétikai okokból dönt mellette valaki.

A nőgyógyászati plasztikai sebészet egyelőre nem része a tantervnek, de a szerzők szerint érdemes lenne bevezetni gyakorlati oktatásba, mivel az igény exponenciális nő. „Alapvetően veszélytelen beavatkozásról van szó, eljárástól függően rövid a műtéti idő, de a gyakorlat megszerzése időbe telik” – mondja dr. Sára.