Bajnai Gordon szerint Magyarország hosszabb távon nem maradhat az EU-ban

A prágai Globsec biztonságpolitikai konferencián Bajnai Gordon, volt magyar kormányfő beszélt arról, hogy szerinte a jelenlegi magyar kormányzat hosszútávú terveket sző az ország Európai Unióból való kilépésére.

A 444.hu és a Blikk tudósítása alapján Bajnai Gordon a prágai konferencián Orbán Balázs, a jelenlegi miniszterelnök politikai igazgatója mellett, Mikulas Dzurinda volt szlovák, Mirek Topolánek volt cseh miniszterelnökkel, és Sebastian Kurz volt osztrák kancellárral vitatta meg a változó közép-európai politikai helyzetet. Bajnai többször is hangsúlyozta, hogy ő már nem része a politikai életnek, és nem tartja magát a jelenlegi rezsim részének.

A volt kormányfő szerint Magyarországon strukturális változások zajlanak, amelyek nem csak a gazdaságot, hanem a társadalom mentalitását is érintik. Bajnai úgy véli, hogy az Orbán-kormány célja, hogy a népesség nagy részét ismét az állami újraelosztástól tegye függővé, ezzel növelve a politikusok hatalmát, és egy újfajta pártállami rendszert épít ki, ahol a hűség a legfontosabb sikerfaktor.

A beszélgetés során Bajnai kifejtette, hogy amennyiben változás következik be, nagyon nehéz lesz Magyarországot más irányba terelni. Úgy látja, hogy a jelenlegi "kohabitáció", vagyis együttélés az EU-val nem tartható sokáig fenn. Bár a magyar lakosság többsége EU-párti, a kormányzat azon dolgozik, hogy ez megváltozzon.

Bajnai szerint egy esetleges kilépés után a magyar gazdaság összeomlana, hiszen a Magyarországon működő kínai és német autógyártók elhagynák az országot. Megjegyezte, hogy bár konkrét időbeli terv nincs, stratégia azonban létezik az EU-ból való kilépésre, mivel a jelenlegi magyar rezsim nem kompatibilis az Európai Unióval.