A kelet-ukrajnai harcok és az orosz vörös vonalak

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova kijelentette, hogy Oroszország bármely támadást, amely orosz állampolgárokat ér Transznisztriában, Moldova szakadár régiójában, saját területén ért támadásként fog kezelni, és ennek megfelelően fog reagálni. Transznisztriában 220 000 orosz állampolgár él orosz békefenntartók mellett. A régió 1990 óta de facto orosz bábállamként működik, ahol 2 000 orosz katona állomásozik. Moszkva korábban Ukrajna és Grúzia megszállását azzal indokolta, hogy meg kell védenie az orosz kisebbségeket és állampolgárokat.

Miközben a világ Ukrajna meglepő sikereit ünnepelte, egy stratégiai fontosságú város került veszélybe. Az ukrán hadsereg megtámadta Kurszkot Oroszországban, és elfoglalta a kis várost, Szudzsát. Az orosz hadsereg viszont több kisvárost és egy 14 000 lakosú várost, Novohrodivkát is elfoglalt a Pokrovszki régióban. Ha az ukrán vezetés nem tudja stabilizálni a helyzetet a keleti fronton, nagyobb veszteséget szenvedhetnek, mint az oroszok. Donetsk és Dnyipropetrovszk védelme is veszélybe kerülhet.

Jelenleg harcok folynak Pokrovszk közelében, az orosz csapatok Novohrodivkában, Szeljdovében és Orlivkában vannak. Pokrovszk stratégiai fontosságú város a logisztikai központként betöltött szerepe és közlekedési kapcsolatai miatt. Ha az oroszok elfoglalják a várost, fontos ellátási útvonalakat vághatnak el. Emellett közel van Dnyipropetrovszk régió határához, amely eddig elérhetetlen volt az orosz szárazföldi csapatok számára. A város 60 000 lakosával nagyobb, mint az elmúlt másfél év során megküzdött falvak és kisvárosok.

A pokrovszki csata kimenetele bizonytalan, de valószínűtlen, hogy az ukrán vezetés könnyen feladja a várost. Az orosz stratégia a város körülzárása és az ellátási vonalak elvágása. Ha az ukránokat hosszadalmas és véres városi csatára kényszerítik, az oroszok valószínűleg győzni fognak. Kijevnek merész és meglepő manőverekre lehet szüksége, hogy megtarthassa Pokrovszkot. Nagy a tét, mivel ha a város elesik, Donetsk és Dnyipropetrovszk védelme is veszélybe kerülhet.

Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov rejtélyes nyilatkozatot tett a Ria Novosztihoz azzal kapcsolatban, hogy milyen következményekkel járhat, ha a Nyugat hosszú hatótávolságú fegyvereket szállít Ukrajnának. Lavrov hangsúlyozta, hogy nem szabad átlépni Oroszország "vörös vonalait". Moszkva korábban már meghúzta a vörös vonalakat, különböző forgatókönyvekben fenyegetve visszavágással, amelyek Ukrajnát érintik. A nyugati hatalmak megosztottak az Ukrajnának nyújtandó katonai támogatás mértékét illetően, az EU nagyrészt támogató állásponton van, míg az Egyesült Államok igyekszik korlátozni a határokon átnyúló támadásokat, Németország pedig megtagadta Taurus drónjainak Kijevnek való szállítását.