Szeptemberi hőhullám az iskolákban

A Blikk információi szerint a szeptemberi hőhullám miatt pokoli hőség uralkodik az iskolákban, ahol a tantermek hőmérséklete elérte a 39 fokot is. A klímaberendezések hiánya és a régi épületek vastag kőfalai nem segítik a hűsölést, a pedagógusok és orvosok aggódnak az egészségügyi következmények miatt.

A Blikk szerint az iskolákban ritkán működik klíma, és a hőmérséklet gyakran meghaladja a 30 fokot, ami a tanulók és tanárok számára egyaránt megterhelő. Egy budapesti szülő beszámolója alapján az utolsó órában a hőmérő 34,5 fokot mutatott, ami miatt a szaktanár nem tartotta meg az órát. Egy név nélkül nyilatkozó pedagógus szerint a kollégák közül sokan 50-60 év felettiek, és aggódnak az egészségükért. Egy háziorvos szerint a hosszú ideig tartó magas hőmérséklet még az egészséges szervezetnek sem tesz jót, és különösen veszélyes lehet a szívbetegséggel kezelt személyekre, valamint a kisgyermekekre. A klimatizálás hiányában legalább ventilátorokkal kellene csökkenteni a hőérzetet.

A Klebelsberg Központ a Telexnek küldött válaszában a hajnali szellőztetést és az esetenkénti rövidített órákat javasolta megoldásként. A Blikk által megkérdezett tanárok azonban ezt az ötletet nem tartották kielégítőnek, és felháborodásukban azt javasolták, hogy Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár kapcsolja ki a klímát az irodájában és otthonában, és próbáljon meg kereszthuzatot csinálni. A Belügyminisztérium válaszában azt írta, hogy a tanév tervezésénél számos tényezőt kell figyelembe venni, és amennyiben tudományos eredmények megalapozzák, a jövőben az időjárás változásait is szerepeltetni kell, de a tanév kezdésének és zárásának módosítása jelenleg nincs napirenden.

Setényi János oktatáskutató szerint a közoktatás teljes rendszerét át kell alakítani a klímaváltozásra való reagálás érdekében. Az Inforádióban elmondta, hogy a közoktatásnak alkalmazkodnia kell a klímaváltozáshoz, és egy-két év áll rendelkezésre a szükséges változtatások elvégzésére. Az oktatási rendszernek a klímaszempontú áttekintését javasolja, amely magában foglalja az iskolaépületektől kezdve a foglalkozások szervezésén át a tanév hosszáig terjedő számos tényezőt.

A Tisza Párt elnöke, Magyar Péter nyílt levélben fordult Maruzsa Zoltán államtitkárhoz, amelyben az iskolákban tapasztalható "embertelen körülmények" enyhítésére szólította fel a kormányt. A levélben Magyar Péter arról tájékoztatott, hogy az Európai Parlamenti képviselői tevékenységük keretében megkezdik a magyarországi oktatási intézmények átfogó feltérképezését, és arra kérte az államtitkárt, hogy engedélyezzék számukra az állami intézményekbe való belépést, valamint kép- és hangfelvételek készítését. A politikus a közösségi oldalán is megosztott egy diák beszámolóját az iskolai állapotokról, amely szerint az egyik budapesti iskolában a tanulók és tanárok rosszul lettek az átmelegedett tantermekben, és egyes helyeken hónapok óta nincs vezetékes víz. Magyar Péter választ vár arra, hogy mit tesz a kormányzat az elviselhetetlen körülmények javításáért.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nyílt levélben kérte rövidített órák tartását az iskolákban a szaktárcától, amire a Klebelsberg Központ a hajnali átszellőztetés és esetenkénti rövidített órák alkalmazásával reagált. A főváros I. kerületében és Szigethalmon ezt külön engedély nélkül is már bevezették.

A hőségriasztás további napokig érvényben marad, és a Magyar Hang beszámolója szerint a ferencvárosi Leövey Klára Gimnáziumban a hőség miatt hazaküldték az összes diákot szerda délben. A diákok szerint fülledt meleg volt a tantermekben, különösen az emeleteken, és arról, hogy csütörtökön lesz-e tanítás, még a nap folyamán értesítenek mindenkit. A hőségriasztás miatt várhatóan továbbra is lesznek iskolák, ahol elviselhetetlenül meleg lesz. A Magyar Hang úgy tudja, hogy a diákokat hangosbemondón keresztül értesítették a tanítás befejezéséről, és az osztályfőnökök végigjárták a termeket, hogy mindenki tudomást szerezzen az utasításról. Maruzsa Zoltán elrendelte az iskoláknál a hajnali szellőztetést, és arról is beszélt, hogy az igazgatóknak megvan a jogkörük arra, hogy hőségriadós helyzetben rövidített órákat vagy oktatást rendeljenek el. Magyarországon jelenleg nincs szabályozás arra, hogy mennyi a maximális hőmérséklet, amelyben még megtarthatók a tanítási órák.