Kirendelt bírók százezrekkel kevesebbet keresnek

A magasabb szintű bíróságokhoz kirendelt bírók nem kapják meg a nekik járó magasabb illetményt, ami miatt havonta akár 113 ezer forinttal is kevesebbet kereshetnek, és ez az ügy már az Európai Bizottság elé is került.

A 24.hu beszámolója szerint a bírók és a bíróságon dolgozó alkalmazottak fizetése már harmadik éve nem emelkedett, annak ellenére sem, hogy az elmúlt két évben kétszámjegyű infláció volt tapasztalható. Évente több száz bírót rendelnek ki más bíróságokhoz, sokszor magasabb szintűekhez, de a kirendelések ellenére sem kapják meg a magasabb beosztásnak megfelelő fizetést. Egyes esetekben már hat éve folyamatosan az alacsonyabb illetményt kapják a bírák.

A jogszabályokból egyértelműen levezethető, hogy a magasabb szintre kirendelt bíróknak járna a nagyobb illetmény, és a bírói jogállási törvény is megemlíti, hogy a bírót hivatása méltóságának és felelőssége súlyának megfelelő javadalmazás illeti meg, bár nem a kirendelésekről szóló részben. Az ügyészekre vonatkozó jogszabályban viszont szerepel, hogy magasabb szintű ügyészségre történő kirendelés esetében az ügyész a kirendelés helyének megfelelő beosztási pótlékra jogosult.

Egy bíró az Országos Bírósági Hivatalt (OBH) is megkereste, hogy fizessék ki 2020-ig visszamenőleg a törvényszéki és a járásbírósági beosztás közötti különbözetet, ami 6 millió forintot és annak kamatait jelenti. Az OBH azonban arra hivatkozva utasította el a kérését, hogy nincs kifejezett jogszabályi rendelkezés arról, hogy a magasabb beosztás után kell fizetni a kirendelt bíróknak.

Az érintett bíró az alapvető jogok biztosához is fordult, aki azonban közel fél éve nem reagált érdemben az ügyére.

Az egyik bíró az Európai Bizottsághoz fordult, hogy orvosolják a problémát, és ha szükséges, az Európai Bíróság kényszerítse ki a helyes gyakorlatot. A bírók szerint méltánytalan és jogszerűtlen a jelenlegi helyzet, különösen, mivel más közszolgálati területeken, mint a rendőrségnél, a katonaságnál, az egészségügyben és a pedagógusoknál, automatikusan a magasabb bér jár, ha átirányítják őket más, magasabb munkabérrel járó munkakörbe.

Nemrégiben felmerült, hogy több közép-magyarországi bíróság működésképtelenség határára került, mivel rengeteg igazságügyi alkalmazott mondott fel a megalázóan alacsony fizetések miatt. Azt, hogy szeptembertől hogyan indul újra az ítélkezés ilyen körülmények között, senki sem meri megjósolni.