Ukrajnai kormányátalakítás: több miniszter lemondása

Az ukrán külügyminiszter, Dmitro Ivanovics Kuleba benyújtotta lemondását, amit az ukrán parlament szóvivője, Ruszlan Sztefancsuk is megerősített. A kormányátalakítás keretében több miniszter, köztük Kuleba is távozik, akinek helyére Andrij Szjibiha kerülhet. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kabinet megerősítését és az Ukrajnának szükséges eredmények elérését tűzte ki célul.

Dmitro Ivanovics Kuleba, aki 2020 óta töltötte be a külügyminiszteri posztot, fontos szerepet játszott az ország nemzetközi támogatásának biztosításában az orosz-ukrán háború kezdete óta. A lemondások sorában három további miniszter is távozott: Denisz Maluszka igazságügyi miniszter, Olekszandr Kaminszkij, a stratégiai iparágakért felelős miniszter, valamint Ruszlan Sztrilec, a környezetvédelmi minisztérium vezetője.

A kormányátalakítás nem csak a miniszterek szintjén történik, hanem az állami vagyonkezelő alap elnöke és az európai integrációért felelős miniszterelnök-helyettes is benyújtotta lemondását. Zelenszkij elnök kiemelte, hogy szükség van az állami intézmények megerősítésére, és új energiára van szükség Ukrajnában, beleértve a diplomáciát is.

A parlament elfogadta néhány miniszter lemondását, de Kuleba esetében még nem történt meg a döntés. A lemondott miniszterek helyére még nem jelentették be a kinevezéseket. A kormány átalakításának célja, hogy megerősítse Ukrajna kormányzati intézményeit, és elősegítse az ország számára szükséges eredmények elérését.

: Ukrán parlament szóvivője, Ruszlan Sztefancsuk megerősítése. : Kijevi parlament hangszórójának bejelentése és Zelenszkij elnök nyilatkozata. : Kuleba lemondása és a lehetséges utód, Andrij Szjibiha. : További miniszterek és vezetők lemondása. : Ukrajnai kormányválság és Zelenszkij elnök személycserékre való utalása. : Zelenszkij elnök dekrétuma és a parlament döntése a lemondásokról.