Tucker Carlson és a Hitler-mentesítés vitája

Tucker Carlson podcastjának vendége, Darryl Cooper, aki Hitler melletti érvelésével kiváltotta az amerikai közvélemény felháborodását, míg Elon Musk először megosztotta, majd eltávolította a műsorral kapcsolatos bejegyzését.

Tucker Carlson podcastjában Darryl Cooper, a Martyr Made podcast házigazdája szerepelt, akit Carlson "talán az Egyesült Államok legjobb és legőszintébb poptörténészének" nevezett. Cooper a műsorban többek között Winston Churchill brit miniszterelnököt nevezte a második világháború főgonoszának, és Hitler mellett érvelt, mondván, hogy a náci vezető nem volt felkészülve a hadifoglyok és a helyi politikai foglyok kezelésére.

Cooper szerint a nácik nem módszeresen gyilkolták meg a zsidókat, hanem a táborokban az emberek milliói pusztultak el azért, mert nem volt tervük a fogvatartottak ellátására. Egyes levelekben felmerült az is, hogy nem volt elég ennivaló a foglyok ellátására, és egy táborparancsnok azt is felvetette, hogy nem lenne-e humánusabb megölni a táborba zárt embereket, mint hagyni őket éhen halni. Azonban a Daily Beast szerint Cooper állításai könnyen cáfolhatóak, és figyelmen kívül hagyják a nácik tervszerű tömeggyilkosságait.

Az interjúban Cooper és Carlson Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, valamint Vlagyimir Putyint és Donald Trumpot is dicsérték, mint akik ideológiától mentesen a legjobbat akarják hazájuknak.

Az adást Elon Musk is megosztotta, azzal, hogy „nagyon érdekes, érdemes megnézni”, de később eltávolította a bejegyzést. A Daily Beast szerint több amerikai konzervatív, köztük Liz Cheney és Erick Erickson, élesen bírálták Carlsont és Cooper állításait, nácibarát propagandának és náci apologetikának nevezve azokat. A konzervatív Compact magazin alapítója, Sohrab Ahmari szerint ráadásul a világon semmilyen történészi munka nincs ezek mögött a kijelentések mögött.