Svédország szemétkirálynője a bíróság előtt

Svédországban bíróság elé állt Bella Nilsson, akit a "Szemét Királynőjének" is neveznek, és akit az ország eddigi legnagyobb környezetvédelmi bűncselekményével vádolnak.

Az NMT Think Pink hulladékgazdálkodási vállalat volt vezérigazgatóját, Bella Nilssont, aki most Fariba Vancornak hívják, azzal vádolják, hogy 2015 és 2020 között 21 helyszínen összesen 200 ezer tonna hulladékot helyezett el vagy temetett el. Az ügyészek szerint a vállalat a rá bízott hulladékot olyan módon kezelte, hogy emiatt rákkeltő vegyi anyagok, ólom, arzén és higany került a levegőbe, a talajba és a vízbe. Egy esetben egy természetvédelmi terület közelében lévő hulladékhalom spontán meggyulladt és két hónapig égett. Nilsson és a cég egy másik volt vezérigazgatója, Leif-Ivan Karlsson tagadják a vádakat. Az ügyvédeik szerint védenceik ártatlanok, és Nilsson azt állítja, hogy cége a törvénynek megfelelően járt el.

A Think Pinket építőipari vállalatok, önkormányzatok és magánszemélyek bízták meg különféle hulladékok, mint építőanyagok, elektronikai cikkek, fémek, műanyagok, faanyagok, gumiabroncsok és különböző játékok ártalmatlanításával. Azonban az ügyészek szerint a cég a hulladékot válogatás nélkül szórta ki és hagyta magára, veszélyeztetve ezzel az emberek, az állatok és a növények egészségét.

Az ügyészek továbbá azt állítják, hogy az NMT Think Pink, amely Bella Nilsson letartóztatásakor, 2020-ban csődbe ment, nem volt képes vagy nem is állt szándékában a környezetvédelmi jogszabályoknak megfelelően kezelni a hulladékot. Anders Gustafsson ügyész szerint a vádlottak hamisított dokumentumokat használtak a hatóságok megtévesztésére és pénzszerzésre, a cégnek utalt pénzeket pedig magáncélokra használták fel.

Az ügynek jelenleg összesen 11 vádlottja van, köztük Bella Nilsson volt férje, Thomas Nilsson is, aki ügyvédje szerint 2015 előtt vezérigazgatóként nem ő volt a felelős a bűncselekmények elkövetésekor. Mind a 11 vádlott tagadja a bűnösségét, és az egyik ügyész szerint ez Svédország történetének legnagyobb környezetkárosító bűncselekménye.