Csúcson a parlagfű pollenkoncentrációja

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szerint országosan nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja, és a pollenszezon csúcsidőszakát éli. Az Alföldön sok helyen extrém magas a pollenterhelés, és a következő napokban sem várható enyhülés.

A parlagfű pollenszezonja ezekben a napokban tetőzik, és a hét első napjain megélénkülő keleti szél további nagy mennyiségű pollent szállít a Dunántúlra és a főváros környékére. A többi lágyszárú allergén közül a csalánfélék pollenkoncentrációja országosan közepes, a libatopféléké közepes-magas, míg az üröm és a kenderfélék pollenkoncentrációja alacsony-közepes szinten alakul. A pázsitfűfélék, az útifű, a lórom, a szerbtövis, a rézgyom és az ernyősvirágzatúak virágporának mennyisége országosan alacsony, míg a kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma magas, az Epicoccumé pedig alacsony.

A parlagfűre érzékeny személyeknél már jelentkezhettek erős tünetek, amelyek a pollenkoncentráció további emelkedésével fokozódhatnak. Ilyen tünetek lehetnek az orr- és szájnyálkahártya viszketése, orrfolyás, tüsszögés és szemviszketés. A parlagfűre érzékeny allergiások számára fontos a megfelelő gyógyszerek szedése, valamint szükség esetén a szakorvos felkeresése. A tünetek enyhítésére javasolt a pollen-előrejelzés folyamatos követése, valamint vegyék figyelembe honlapunkon található tanácsainkat.