Globális tőzsdei megroggyanás: Az Nvidia vezeti a zuhanást

A világ vezető chipgyártójának, az Nvidiának az értékvesztése és az általános piaci bizonytalanság hatására meredek esést szenvedtek el a globális tőzsdék. Az amerikai tőzsdék kedden a harmadik legrosszabb napjukat élték meg idén, míg a Standard & Poor's 500 és a Nasdaq indexek jelentős értékcsökkenést mutattak.

Szerdára virradóra a New York-i tőzsde után a vezető ázsiai értékpapír-piacok is megroggyantak. A Standard & Poor's 500 indexe több mint 2, a Nasdaq pedig 3 százalékkal csökkent. A japán Nikkei, a dél-koreai Kospi és a hongkongi Hang Seng indexek is értékvesztést szenvedtek, amelyeket főként a helyi technológiai cégek gyengülése okozott.

Az Nvidia részvényei a keddi kereskedés óráiban 10 százalékot, ezt követően további 2 százalékot vesztettek értékükből, ami a vállalat történetében példátlan mértékű csökkenés, és több mint a magyar GDP éves értékének megfelelő, 279 milliárd dolláros veszteséget jelent. Az Nvidia mellett más technológiai óriások, mint az Intel, az Alphabet és a Microsoft is értékcsökkenést szenvedtek el.

A keddi nap az amerikai tőzsdéken az idei év harmadik legrosszabb napja volt, az S&P 500 2,1 százalékos mínuszban zárt. A félvezető index 7,1 százalékos esése pedig a Covid-járvány 2020-as kitörése óta a legnagyobb egynapos csökkenés. A szeptember hónap történelmileg gyenge szokott lenni a tőzsdéken.

A befektetők bizalmának megrendülése az Nvidia vártnál óvatosabb eredményvárakozásai után kezdődött, és a piaci elemzők szerint a következő amerikai jegybanki kamatdöntés is kulcsfontosságú lehet a tőzsdei hangulat szempontjából. A Goldman Sachs szerint a rossz gazdasági adatok valóban negatív hatással vannak a részvényekre, és a kamatcsökkentés mértéke is befolyásolhatja a piaci bizonytalanságot.

Az Nvidia árfolyamcsökkenésének további oka, hogy a Bloomberg információi szerint az amerikai igazságügyi minisztérium (Department of Justice – DoJ) trösztellenes vizsgálat miatt idézést nyújtott be a cég vezetőinek. A minisztérium arra kíváncsi, hogy a chippiac 80 százalékát uraló Nvidia megnehezíti-e az üzleti partnerei számára, hogy más vállalat által gyártott chipekre váltson.

Szerdán a hír hatására az ázsiai tőzsdék, például a japán Nikkei és a tajvani tőzsde is több mint 3 százalékot esett, de a keddi kereskedés végén a Wall Street-i tőzsdék is alacsonyabban zártak a nyitó indexnél. Az ázsiai chipgyártókat is elérte a zuhanás szele: a japán Advantest, az Nvidia egyik beszállítója 7 százalékot, a tajvani TSMC több mint 5 százalékot, míg a dél-koreai SK Hynix 7,7 százalékot vesztett értékéből.