Kanadai gyilkos elfogása Budapesten

A kanadai börtönből szökött 32 éves algériai-kanadai-magyar hármas állampolgárságú férfi, aki 2011-ben életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték egy magyar férfi meggyilkolása miatt, szeptember 3-án került elfogásra a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

A férfi, akit Yacine Zouaoui néven azonosítottak, 2011-ben szabályosan lemészárolt egy magyar férfit, Cs. Zsoltot Kanadában. A gyilkosság napján egy 17 hüvelykes - kb. 43 centis - pengéjű kardot a nadrágszárába rejtve érkezett meg a helyszínre, és a magyar férfit hátba szúrta. A bíróság egy évvel később életfogytiglanra ítélte. A börtönben elkövetett újabb súlyos bűncselekmények miatt, többek között egy rabtársának összeverése miatt, a feltételes szabadlábra helyezését megtagadták, amelyre 13 év letöltése után lett volna jogosult. Idén májusban szökött meg a Kanadai Javító Szolgálat joghatósága alá tartozó Szövetségi Képzési Központból, Lavalból, Québec tartományból, és a kanadai hatóságok nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a magyar rendőrök fogták el, amikor testvére okmányait használva próbált belépni az országba. A férfi Amszterdamból érkező repülőjáraton utazott Budapestre, és az elfogásakor hamis igazolvány használata miatt büntetőeljárás indult ellene közokirat-hamisítás miatt. A kiadatásáról később döntenek.

A férfi korábban a Quebec tartomány legveszélyesebb bűnözői között szerepelt, és a kanadai hatóságok által megtagadott feltételes szabadlábra helyezés után döntött a szökés mellett. A magyar rendőrök a ferihegyi repülőtéren elfogták, és jelenleg őrizetben van. Az elfogást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Életvédelmi és Célkörözési Főosztály Célkörözési Osztályának fejvadászai, a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság és a KR bevetési egységeivel együttműködve hajtották végre.