Németországi politikai feszültség: a CDU a szélsőjobb és az ultrabal ellen

Németországban a vezető ellenzéki párt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elutasítja a szélsőjobboldali AfD-vel és az ultrabaloldali BSW-vel való koalíciókötést, miközben a párt belső szervezkedése is fokozódik.

A CDU egy mintegy 40 fős csoportja kezdeményezte, hogy a párt fogadjon el összeférhetetlenségi nyilatkozatot a Sahra Wagenknecht Szövetsége (BSW) nevű párttal szemben, amelyet a Die Linke egykori vezető politikusa, Sahra Wagenknecht alapított idén januárban, és amely az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítások leállítását követeli. A CDU európai parlamenti képviselője, Dennis Radtke szerint a BSW és az AfD a kereszténydemokraták szétverésére törekszik.

A CDU elnöke, Friedrich Merz kijelentette, hogy pártja nem fog együttműködni az AfD-vel, és a BSW-vel kapcsolatban is óvatosságra intett. A CDU már korábban elfogadott összeférhetetlenségi nyilatkozatot az AfD-vel és a Die Linkével szemben. Merz hangsúlyozta, hogy a tartományi vezetőkre bízzák a tárgyalásokat, és a nyugat-németországi komfortzónából érkező tanácsok nem feltétlenül segítőek.

A vasárnapi szászországi és türingiai választásokon mindkét tartományban a CDU-nak a BSW-vel kellene koalícióra lépnie, hogy a szélsőjobboldali AfD nélkül meglegyen a kormányzóképes többség. A CDU Türingiában a második helyre szorult az AfD mögött, míg Szászországban csekély előnnyel tudott győzni az AfD előtt. Mindkét tartományban a pártok kizártnak tartják az együttműködést az AfD-vel.

Merz a brandenburgi tartományi választások kapcsán arra kérte a szavazókat, hogy utasítsák el a szélsőséges politikai erőket, és erősítsék a centrumot. A CDU elnöke szerint az SPD-nek is felelőssége van abban, hogy a centrumban stabil politikai többség alakuljon ki a jövőben. Az új baloldali Sahra Wagenknecht Szövetségével (BSW) kapcsolatban Merz úgy fogalmazott, az új párt „nagyrészt ismeretlen” a CDU számára, és kollégái most próbálják felmérni, hogy a BSW képviselői készen állnak-e arra, hogy részt vegyenek egy észszerű kormány megalakításában. A CDU az AfD-hez hasonlóan a Baloldallal (Die Linke) sem hajlandó együttműködni, amely Türingiában a negyedik helyen végzett.