Tüntetés a kirúgott gimnáziumi igazgatóért és a mobiltelefon-használati korlátozások

A Madách Imre Gimnázium kirúgott igazgatója mellett tüntetés zajlott a Belügyminisztérium előtt, miután az igazgatót azonnali hatállyal felmentették, mert nem volt hajlandó megvonni a diákoktól a mobiltelefonokat a tanítás előtt. A diákokat arról kérdezték, hogy szerintük szükséges-e fellépni a túlzott telefonhasználat káros hatásai ellen az iskolákban. A tantestület elfogadhatatlannak tartja „a felmentés tényét, módját és indoklását”, az iskola diákjai pedig már többször tüntettek a felmentett igazgató mellett, legutóbb hétfő este a Belügyminisztérium előtt, ahol a tüntetők azt üzenték Pintérnek, hogy a minisztériumnak a tanítás feltételeiről kellene gondoskodni, nem pedig tiltani a mobilhasználatot a XXI. században.

Soltész Miklós, az Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkár támogatja a mobiltelefon-használat korlátozását, hangsúlyozva annak pozitív hatásait a diákok összpontosítására és a közösségépítésre. Soltész sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a Madách Imre Gimnázium igazgatója politikai kampány részévé vált, ahelyett, hogy a diákok hosszú távú jólétét helyezte volna előtérbe. Az államtitkár kiemelte a közösségépítés fontosságát és azt, hogy a technológiai fejlődést egyensúlyban kell tartani más kapcsolódási módokkal. Egy friss felmérés szerint a magyar választók többsége támogatja a kormány döntéseit a mobiltelefon-használat iskolai korlátozásával és a tanári fizetések emelésével kapcsolatban. Soltész említést tett az oktatási infrastruktúrába történt jelentős beruházásokról is az elmúlt években.

A belügyminiszteri rendelet értelmében a tanítási időben és a napköziben a pedagógusok is csak oktatási célokra használhatják mobiltelefonjukat, és a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, csak három kivételes esetben lehet eltérni a korlátozástól. A rendelet célja, hogy a nevelési-oktatási célok kerüljenek előtérbe, és a gyakorlati tapasztalatok további információkat nyújthatnak a szabályozás hatékonyságáról.

Maruzsa Zoltán, a köznevelésért felelős államtitkár szerint a kormányzat nem ellensége az okoseszközök pedagógiai célú használatának, hiszen csaknem félmillió notebookot osztottak ki a gyerekek körében a digitalizáció elősegítése érdekében. Az OECD felmérése szerint a magyar tanulók 31 százaléka nyilatkozta azt, hogy soha nem kapcsolja ki tanórán sem a mobiltelefonját, ami elvonja a figyelmet az oktatástól. Az államtitkár szerint az elvett telefonokért az intézmények vállalnak felelősséget, és bíznak benne, hogy a telefonnal semmi sem fog történni abban a néhány órában, amíg vissza nem kapja a tanuló. Maruzsa elmondta, hogy lehet olyan helyzet, amikor a tornaórára le kell adni a telefont, de két órával később a történelemórán a tanár dönthet úgy, hogy digitális eszközöket akarnak pedagógiai céllal használni, így akkor visszaadhatják a gyerekeknek a telefont, amit a KRÉTÁ-ban kell rögzíteni.

Az államtitkár hozzátette, hogy az igazgatók felmentése és kinevezése a "nagy rendszerek" része, és az idei extrém hőség kapcsán elrendelték, hogy minden tankerületi iskolában hajnaltól szellőztessenek, hűtsenek. Az iskolákban vastag falak és klímaberendezések segíthetnek a hűtésben, és az igazgatóknak jogkörük van rövidített oktatást rendelni, mivel a 45 perces órák nem "betonozva vannak be a magyar köznevelés rendszerében".

A Madách Imre Gimnázium felmentett igazgatójáról, Mészáros Csabáról is kérdezték az államtitkárt, aki elmondta, hogy az igazgatók kinevezése és felmentése a köznevelés világában évente nagyjából ötszáz esetben történik, hiszen ötéves ciklusokban kapják a megbízásaikat. Mészáros azután mentették fel azonnali hatállyal, hogy a sajtóban megjelent: az iskolában – a honlapjukon közzétett döntésnek megfelelően – nem fogják elvenni a tanulóktól a mobilt. A Belügyminisztérium ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy „egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt”. Mészáros az iskola közösségi oldalán közzétett utolsó igazgatói bejegyzésében azt írta, hogy Maruzsát már korábban tájékoztatta a döntésről, akinek nem volt baja vele. Azt is hozzátette: „ha nincs a médiafelhajtás, nem mentettek volna fel. Mert nem a tények számítanak, hanem a botrány és a precedens”. A minisztérium szerint az államtitkár nem tudott arról, miről határoztak az iskolában. A gimnázium tantestülete és a diákjai több demonstrációt is tartottak, legutóbb a Belügyminisztérium épülete előtt tüntettek.