A 24 éve eltűnt Till Tamás holttestét találták meg

A rendőrség bejelentése szerint a DNS-vizsgálat megerősítette, hogy a bajai tanyán talált maradványok a 24 évvel ezelőtt eltűnt Till Tamásé. A gyermeket meggyilkolták, az ügyben emberölés miatt nyomoznak ismeretlen tettes ellen.

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese, Dr. Kovács Gábor tájékoztatása szerint a rendőrök egy bajai ingatlan melléképületében találtak rá a betonozott talaj alatt egy gyerek maradványaira. A genetikai vizsgálatok eredménye mostanra érkezett meg, és minden kétséget kizáróan igazolták, hogy a 2000. május 28-án eltűnt Till Tamás maradványait találták meg.

A fiú eltűnésekor viselt ruhában találták meg a holttestet, ami tovább erősítette a rendőrség gyanúját. Till Tamás 11 éves korában tűnt el, miután biciklivel indult el a közeli vadasparkba, és a megbeszélt időpontra nem tért haza. A rendőrség az eltűnését követően nem indított azonnali keresést, ami a későbbiekben nehezítette a nyomozást.

A fiú kerékpárját három hónappal később találták meg a bajai tanya közelében, de sem idegen DNS-nyomot, sem sérülést nem találtak rajta, így a korábbi feltételezést, hogy Till Tamást elgázolhatták, elvetették.

Az ügyben idén júniusban érkezett új információ, amikor a rendőrség megtudta, hogy egy bajai gyermekotthon egykori lakója részt vett egy gyermek holttestének elásásában 2000-ben. A nyomok K. Péterhez vezettek, aki 2011-ben öngyilkos lett, és aki W. József bajai tanyáján dolgozott, ahol a holttestet találták.

Till Tamás ügye hosszú ideig maradt megoldatlan, és tizennyolc éves koráig az FBI eltűnés miatt keresett gyerekeinek listáján is szerepelt. A rendőrség most emberölés miatt nyomoz, ismeretlen tettes ellen. Az ügyben további részletek és a nyomozás aktuális állása a rendőrség közleményeiben és a helyszíni riportokban található meg.

A rendőrség szerint a bizonyítékok egyértelműen arra utalnak, hogy Till Tamást megölték. A nyomozás során korábban már csaknem 500 embert hallgattak meg, 15 vallomását poligráffal is ellenőrizték, házkutatást is végeztek, eredménytelenül. A DNS-vizsgálat eredményéről és a holttest azonosításáról beszámoló rendőrségi sajtótájékoztató itt nézhető vissza.

A bajai gyermekotthon egykori lakói közül kellett a forrást megtalálni. Az egyik lakó, K. Péter személyére szűkítették a keresést, de a férfi 2011-ben öngyilkos lett. Ezért a környezetében kezdtek információkat gyűjteni, és az egykor a környezetében élők erősítették meg, hogy ő vehetett részt a gyermek elásásában. Egy János nevű egykori otthonlakó értékelhető vallomást tett, amely szerint K. Péter és egy V. József nevű vállalkozó közösen keverték a betont a helyiségbe, ahol a gyermekholttestet elásták. A vállalkozó megfenyegette Pétert, hogy hallgasson az esetről, különben neki és a szintén a gyerekotthonban élő testvérének is bántódása esik.

A rendőrség a Nemzeti Szakértői és Kutató Központtól kapott genetikai vizsgálat eredménye alapján megállapította, hogy a fiú erőszakos úton vesztette életét, halála idegenkezűség eredménye. Az üggyel kapcsolatban az idén augusztus 1-jén Budapesten tartott sajtótájékoztatón Petőfi Attila rendőrségi főtanácsos elmondta, hogy Till Tamás 24 éve, a gyermeknapon tűnt el Baján, miután édesapja megengedte neki, hogy kerékpárral a közeli vadasparkba menjen.

Till Tamás édesanyja, Tillné Vörös Katalin a Blikknek elmondta, hogy nagyon megzuhant a hír hallatán. A szülők az utolsó pillanatig bíztak abban, hogy talán mégsem Tomi maradványait találták meg és a fiuk életben lehet. A rendőrök szerdán mennek ki hozzájuk, hogy részletesen beszámoljanak nekik az eredményekről.

Mint megírtuk, a gyermeket egy akkor 61 éves vállalkozó, V. József betonozta be a házában egy intézetben nevelkedő fiatalkorú segítségével. Azóta mindketten öngyilkosok lettek, így egyelőre nem tudni, pontosan mi történt Tamással.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.