A Kormányhivatal elé vonulnak a gyerekek és szülők, petíciót adnak át

Budapest Főváros Kormányhivatala elé vonultak a MÁV telepi Wesley és a Wesley Kincsei iskolák tanulói és szüleik, hogy petíciót adjanak át Sára Botond főispánnak. A demonstráció célja, hogy tiltakozzanak az iskolák bezárása és a diákok kilátástalan helyzete ellen.

A fővárosi Kormányhivatal hat nappal a tanévkezdés előtt törölte a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség fenntartásában lévő két budapesti iskola nyilvántartásból, köztartozásokra hivatkozva. A döntés jelentős részben sajátos nevelési igényű (SNI) gyerekeket érintett, akiknek amúgy is nehéz új iskolát találniuk, a kormányhivatal pedig részben távoli vidéki iskolákat ajánlott fel helyettük.

A Wesley szegedi óvodájának, általános iskolájának és gimnáziumának működési engedélyét is visszavonta a kormányhivatal, ami Iványi Gábor szerint 200-250 gyermeket érint és felelőtlen döntésnek nevezte. A szegedi intézménynél vasárnap tiltakozó demonstrációt tartottak, és hétfőn egy nyilvános, jelképes tanévnyitó formájában újabb tiltakozást szerveztek, ahol petíciót adtak át a főispánnak.

A keddi demonstráció a megszüntetett MÁV-telepi iskola elől indult, és a gyerekeknek eredetileg iskolakezdésre kellett volna ott lenniük, de az intézmény már nem létezik hivatalosan. A tiltakozó sétán körülbelül száz ember vett részt, szülők és gyerekek együtt, némán vonultak a Népligeten át a Belváros felé.

A Kormányhivatal előtt tartott demonstráción Iványi Gábor, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség elnöke, a megszüntetett iskolák képviselői, valamint Erdős Virág és Molnár Áron is felszólaltak. A tüntetők között madáchos diákok is megjelentek, és a menet a József Attila Lakótelepről indult el, hogy az Üllői úton keresztül elvigyék a petíciót Sára Botond főispánnak. A vonulók között több közéleti személyiség is felbukkant, köztük Jámbor András országgyűlési képviselő és Döme Zsuzsanna, az MKKP társelnöke. A demonstráció résztvevői között volt, aki "Itt állok, mást nem tehetek" feliratú táblával érkezett, ami a korábbi madáchos tüntetésről is ismert.

A petíciót végül egy biztonsági őr vette át, mivel a kormányhivatal a főispánnal együtt elköltözött. A hivatalba két igazgató és két szülő ment be, hogy átadják a petíciót, miközben kint a Váci utcán mondták a beszédeket. Iványi Júlia, a Wesley János Általános Iskola és Óvoda intézményvezetője humorosan megjegyezte, hogy korábban is elkezdhették volna az ilyen típusú tüntetéseket, és talán jó lenne próbálkozni a Parlamentnél vagy a Várban is, hátha onnan is elköltöznének.

A most átadott, online több mint kétezer ember által aláírt petícióban a szülők és támogatók felháborodásukat fejezték ki, mert különböző nehézségekkel küzdő, speciális nevelési igényű gyerekeknek ajánlottak olyan alternatív iskolát tanulmányaik folytatására, ami lakóhelyüktől több tíz, vagy akár száz kilométerre van. A petícióban kérték a kormányhivataltól, hogy bírálják felül a határozatukat, vagy találjanak olyan megoldást, mely szerint a két iskola megkezdheti a tanévet a Budapest, IX. kerület Ifjúmunkás utca 31 szám alatt. Iványi Gábor a fővárosi intézmények törlése után tartott sajtótájékoztatón értelmetlennek és ördöginek nevezte a fővárosi kormányhivatal döntését, és a Telex szerint arról beszélt, hogy a kormányhivatal azzal indokolta a bezárást, hogy a MET anyagi problémái, pénztelensége veszélyezteti a gyerekeket. Iványi szerint ezt valóban így van, de azért nincs elég pénzük, mert a kormány évek óta nem támogatja egyházként a MET-et. Gazdig Róbert, a budapesti Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnázium igazgatója elmondta, egész nyáron azon dolgoztak a szülők és alapítványok segítségével, hogy megfeleljenek minden feltételnek, amelyeket a fővárosi kormányhivatal, a Nébih és a Katasztrófavédelem támasztott feléjük annak érdekében, hogy elkezdhessék a tanévet. Iványi fontolóra vette, hogy feljelenti Pintér Sándor belügyminisztert és Sára Botond főispánt, utóbbinak egy kérdést is megüzent: „Ha Jézus főispán lenne, akkor mit csinálna?”.