Valentina Petrillo, a transznemű atléta vitája a Paralimpián

J.K. Rowling kritizálta Valentina Petrillo transznemű sprintert, amiért részt vett a női T12 400 méteres futóversenyen a Párizsi Paralimpián. Petrillo, aki korábban férfi atléta volt, átmenetelt nővé és teljesítette a para-atlétikai szövetség által meghatározott jogosultsági feltételeket. Rowling, más női sportolókkal együtt, megkérdőjelezte Petrillo részvételét. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság üdvözli a transznemű sportolókat. Petrillo nem az első transznemű atléta a Paralimpián. A kritikákra válaszolva Petrillo kiemelte a transz emberekkel szembeni megkülönböztetést és reményét fejezte ki a változásra.

Valentina Petrillo, aki elvesztette látását 14 éves korában a Stargardt-kór miatt, Olaszországot képviselte a női 400 méteres futóversenyen a Paralimpián. A sportoló, aki 2018-ban váltott nemet, nem jutott be a 400 méteres T12 döntőjébe a Paralimpián. Petrillo a történelem során az első transznemű atléta a Paralimpián, és a női T12 kategóriában versenyez, mivel megfelelt a tesztoszteronszint követelményeknek. Mint látássérült férfi atléta, 11 nemzeti bajnoki címet szerzett, mielőtt átmenetelt, és a 2020-as Világ Para Atlétikai Bajnokságokon két bronzérmet nyert.

Rowling, aki korábban is nyilvánosan kifejezte álláspontját a transznemű kérdésekben, Twitteren szarkasztikusan védelmezte Petrillót, és felhívást tett a csalás-szégyenítés befejezésére. Az író hasonlította a transznemű sportolókat a csalókhoz, és javasolta, hogy ha egy transznemű személy versenyezhet a sportban, akkor Lance Armstrongnak vissza kellene kapnia az érmeit. Petrillo, aki 2019-ben váltott nemet, miután 45 éves koráig férfiként versenyzett, elmondta, hogy a hormonkezelés miatt gyengébbnek érzi magát. Az atléta az olasz bajnokságokon többszörös győztes volt a T12 kategóriában, és az 2021-es Para Atlétikai Európa-bajnokságon az ötödik helyen végzett.

Rowling korábban egy másik sportoló, Imane Khelif ellen is kifejtette véleményét. Petrillo esete ismét felkavarta a vitát Rowling transzneműekkel kapcsolatos álláspontjáról.