Szlovákiában és Csehországban iskolákat fenyegettek meg

Közel 270 iskolát kellett evakuálni Szlovákiában, miután több intézmény bombafenyegetést kapott. A szlovák rendőrség terrortámadás ügyében indított eljárást, és a hatóságok minden szükséges intézkedést megtettek a valós bombaveszély kiértékelése érdekében.

Szlovákiában kedden reggel több iskola kapott bombafenyegetést, ami miatt a hatóságok biztonsági okokból közel 270 iskolát ürítettek ki. A fenyegetés egy pozsony-ligetfalui iskolától indult, ahol egy email üzenetben a következőket írták: „Megölöm magukat és a gyerekeiket”. Az üzenet szerint a bomba déli 12 órakor robban majd fel, és a támadás mögött a „dnyipropetrovszki őrültek” állnak.

A szlovák oktatásügyi miniszter, Tomáš Drucker azt tanácsolta az érintett iskoláknak, hogy 11 órakor függesszék fel a tanítást, és bízik benne, hogy vaklármáról van szó, de a gyerekek biztonságát mindennél fontosabbnak tartják. A rendőrség átvizsgálása után, miután egyik iskolában sem találtak robbanószert, a gyerekeket visszaengedték az osztályokba.

A szlovák belügyminiszter sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a rendőrség minden szükséges intézkedést elvégzett, és jelenleg is folyamatban van a valós bombaveszély kiértékelése.

Csehországban is hasonló helyzet alakult ki, ahol a rendőrség szerint több száz iskola kapott fenyegető emailt. Az üzenetekben azt állították, hogy aláaknázták az iskolákat. A cseh hatóságok egyelőre nem rendelkeznek olyan konkrét információkkal, amik szerint valaki veszélyben lenne.

Szlovákiában egyébként nem ez az első eset, hogy tömeges fenyegetés ér közintézményeket. Májusban közel 1500 óvoda, általános-, illetve középiskola kapott fenyegető e-mailt egy időben, júniusban pedig a bíróságokat kellett kiüríteni hasonló okból.