Nemzetközi bűnszervezet ellen emeltek vádat Debrecenben

Debrecenben egy nemzetközi bűnszervezet tagjai ellen emeltek vádat, akik három csempészcigaretta-szállítmánnyal több mint 8,5 milliárd forintos vagyoni hátrányt okoztak Magyarországnak. A csempészek magyar, lengyel, ukrán és román-orosz állampolgárok voltak, akik az Egyesült Arab Emírségekből rendszeresen szállították a cigarettákat, gépjárműalkatrészekként álcázva az árut. A NAV járőrei a debreceni nemzetközi repülőtéren fogták el őket, amikor a cigarettákat négy lengyel honosságú tehergépkocsira átszállították.

Az első szállítmány 2021. január 29-én, a második 2021. február 26-án, a harmadik 2021. március 23-án érkezett Debrecenbe. A fuvarokmányokon valótlanul gépjárműalkatrészeket tüntettek fel.

A hatóságok a nyomozás során közel 600 millió forint értékben foglaltak le luxusautókat, értékes órákat és készpénzt. A lefoglalt áruk mellett a hatóságok nagy mennyiségű adózatlan, zárjegy nélküli cigarettát is találtak, amelyeket a gépjárműalkatrészek közé rejtettek.

A magyar tag bűnügyi felügyelet alatt áll, míg a lengyel szabadlábon védekezhet. A többi csempész hollétéről nincs információ. A vádlottak akár 10 év börtönbüntetést is kaphatnak, a magyar és lengyel gyanúsítottak esetében a vádhatóság 9, illetve 10 év szabadságvesztést kért, valamint jelentős pénzbírságot és vagyonelkobzást. Mindannyiuk ellen vádat emeltek különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt. A vádiratban az ügyészség mértékes indítványként kérte, hogy a bíróság, beismerése esetén, a magyar férfit 9 év, lengyel társát 10 év fegyházbüntetésre ítélje, és ugyanennyi időre tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától, emellett mindkét férfit 1,25 millió forint pénzbüntetésre ítélje, a nyomozás során lefoglalt vagyontárgyakra pedig rendeljen el vagyonelkobzást.