Jogerősen is életfogytiglant kaphat a nyírvasvári férfi

Jogerősen is életfogytiglant kaphat az a nyírvasvári férfi, aki két és fél évvel ezelőtt élve elásta a párját az istállóban. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség indítványt tett arra, hogy a táblabíróság hagyja helyben R. M. korábbi büntetését.

R. M. és a későbbi áldozata 2021 márciusa óta éltek élettársi kapcsolatban egy szabolcsi községben, és a férfi féltékenysége miatt gyakran veszekedtek. A férfi rendszeresen bántalmazta a párját, aki többször is elhagyta őt, de mindig visszatért hozzá. A bűncselekmény előtt ismét összevesztek, aminek következtében a férfi fadarabbal és húsklopfolóval összeverte a nőt.

A tragédia napján R. M. arra ért haza, hogy a párja eszméletlenül fekszik a hálószobában. Attól tartva, hogy büntetőeljárás indul ellene, elásta az eszméletlen, de még életjeleket mutató nőt az istállóban, miután az alsó és felső testére szemeteszsákot húzott. A nő halálát az élve eltemetéssel járó fulladás okozta.

A rendőrségi kihallgatáson a férfi elismerte, hogy többször is bántalmazta a nőt, és azt hitte, hogy meghalt az élettársa, ezért ásta el, mert megijedt a cselekménye következményeitől. Azonban tagadta, hogy ő okozta volna a nő halálát, de részben beismerte a sértett bántalmazását.

Az elsőfokú ítélet értelmében R. M. életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték, és legkorábban 25 év múlva bocsátható szabadlábra feltételesen, valamint 10 év közügyektől eltiltásra. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség szerint a férfi tisztában volt tettével és annak következményeivel, tudatosan és tervszerűen hajtotta végre a cselekményt. Nagyfokú féltékenysége motiválta, indulatait nem tudta kezelni, ezért bántalmazta élettársát, majd a tettének leplezése érdekében élve elásta.

R. M. korábban is ült börtönben erőszakos bűncselekmények miatt, de ez sem tartotta vissza attól, hogy újabb súlyos bűncselekményt kövessen el. Az ügyészség szerint nincs törvényes indok arra, hogy enyhébb büntetést kapjon. A másodfokú döntést a Debreceni Ítélőtábla hozza meg.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.