Titokzatos orosz cég: hatalmas profit és eltűnés

Egy rejtélyes orosz vállalat, a Banknota Kft., amelyet tavaly nyáron jegyeztek be, olyan meglepően magas árbevételt ért el, mint a teljes orosz állami bevétel 8,5 százaléka, majd egy év után nyom nélkül eltűnt.

Egyetlen év alatt a cég 3,7 billió rubel, azaz körülbelül 40,4 milliárd dollár, vagyis mintegy 14,3 billió forint árbevételt generált, ami még a Lukoil vagy a Sberbank által elért profitot is felülmúlta. Ezzel összehasonlítva Magyarország legnagyobb árbevételű vállalata, a Mol Zrt. tavaly "csupán" 25 milliárd dolláros teljes árbevételt regisztrált.

A Banknota vállalatot az orosz hatóságoknál 2023 júniusában regisztrálták, és az első fizikai megjelenésükre egészen az idei év első napjáig kellett várni, amikor is egy moszkvai plázában egy aprócska üzlethelyiség fölé került a cég névtáblája. Azonban a névtábla felkerülése után rövid idővel a helyén már egy kertészeti felszereléseket áruló bolt működött, és a cég honlapja is eltűnt.

A Banknota jelzáloghitelekkel, autókölcsönökkel és vállalati hitelekkel is foglalkozott, és bár a cég neve hivatalosan Banknota volt, a honlapjukon Bank Nota-ként hirdették magukat, ami megtévesztő lehetett az emberek számára. Az orosz törvények szigorúan szabályozzák, kik hívhatják magukat banknak, és az RTVI oknyomozó portál nem talált olyan dokumentumot, amely szerint a Banknota regisztrálva lett volna mint bank.

A cég alapítója és egyedüli ismert tulajdonosa, Dmitrij Frolov, aki 1975-ben született Moszkvában, többször is börtönben ült kisebb lopások miatt. A cég és Frolov székhelye egy külvárosi pincében volt bejegyezve. Frolov nevével további négy cég is bejegyzésre került, de a férfi ekkoriban börtönben ült, és csak a regisztrációk után szabadult.

Az orosz adóhatóság már érdeklődik Frolov után, de nem ő az egyetlen érintett. A Banknota többször is egy bizonyos Danila Romanovot adott meg kontaktszemélyként, aki egy 23 éves nő, és 2018-ban a belügyminisztérium kerestette, miután megszökött egy nevelőintézetből.

Jogászok szerint a Banknota mögött gyanús pénzmozgások állhatnak, mivel a 2023-ban alapított cég beszámolójában 2021-es és 2022-es bevételek is szerepeltek, amelyek hamisak lehetnek. A cég állítólagos 3,7 billió rubeles bevételét és a hozzá társuló 3,3 billió rubeles tiszta profitot túlzónak tartják.

A Banknota 2023 decemberében egy fehéroroszországi fiókot is alapított, de a belarusz cégjegyzékben nem szerepel ilyen alapításról dokumentum. Az orosz hatóságok zárolták a cég számláit, miután 315 millió rubelnyi áfa hátralékot halmoztak fel, és jelenleg az adóhatóság és a moszkvai rendőrség is nyomozást folytat az ügyben.