Pintér Sándor rendelete a pedagógusok képzéséről és a mobiltelefon-használat szabályozásáról

Hiába voltak a tiltakozások, a Magyar Közlönyben megjelent Pintér Sándor belügyminiszter rendeletei, amelyek a pedagógusok képzési kötelezettségét és a mobiltelefon-használatot szabályozzák.

A társadalmi egyeztetést követően, szinte változatlan formában lépett hatályba a rendelet, amely minden óvodában, általános iskolában, gimnáziumban, szakgimnáziumban, szakiskolában vagy készségfejlesztő iskolában foglalkoztatott pedagógusra vonatkozik. A rendelet értelmében a pedagógusoknak a nevelő-oktató munka során alkalmazott tartalomszabályozók ismeretét egy képzés keretében kell megújítaniuk, majd vizsgát tenniük az Óvodai nevelés országos alapprogramjából vagy a Nemzeti alaptantervből.

A képzést az Oktatási Hivatal szervezi meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) bevonásával, és tízórás távoktatásban kell teljesíteni egy alkalommal, az NKE által működtetett informatikai továbbképzési rendszerben. A képzéshez kapcsolódó számonkérés 2025. január 31-ig teljesíthető, és a sikeres teljesítéshez húsz kérdésből legalább tizenöt kérdésre kell helyesen válaszolni. Sikertelen számonkérés esetén a pedagógusnak lehetősége van a vizsgát kétszer megismételni a képzési-számonkérési időszakban.

A képzés elvégzéséről az Oktatási Hivatal tanúsítványt állít ki, amelyet a pedagógusnak három napon belül be kell mutatnia a munkáltatónak. A pedagógusok teljesítményértékelésénél (TÉR) a képzést és annak eredményét is figyelembe kell venni.

A mobiltelefon-használatra vonatkozóan Pintér Sándor egy korábbi rendeletet módosított. Ennek értelmében a pedagógusok a tanórai és egyéb foglalkozások ideje alatt, valamint tanulói felügyelet ellátása során csak a neveléssel-oktatással összefüggő célokra használhatják a mobiltelefonokat és egyéb digitális, infokommunikációs eszközöket. Kivételt képeznek azok az esetek, amikor a pedagógus vagy más életét, testi épségét, vagyonát fenyegető veszély, szabálysértés, bűncselekmény csak telefonálással hárítható el, vagy egészségügyi állapot miatt szükséges hívást kezdeményezni. Továbbá kivételt képeznek a köznevelési intézmény pedagógiai programjában szereplő, intézményen kívül szervezett programok.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) tiltakozott a tervek ellen, mivel szerintük ezek nem javítják a pedagógusok teljesítményének minőségi, mennyiségi mutatóit. A szakszervezet aggályosnak tartja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, amelynek még nincs akkreditált tanárképzési programja, részt vesz a pedagógusképzésben. A Belügyminisztérium szerint az egységes szabályozás azért vált szükségessé, hogy a pedagógusok ne használják az eszközöket nevelési-oktatási feladatok ellátása alatt nem nevelési-oktatási célra.